Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianskym krajom bude viesť Cyrilo-metodská kultúrna cesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cieľom projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda je využiť potenciál európskeho historického a kultúrneho dedičstva spojeného s cyrilo-metodskou misiou.

Nitra 20. júna (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa zapojil do projektu budovania pútnickej Cyrilo-metodskej kultúrnej cesty z Velehradu do Ríma. Trasa tejto medzinárodnej kultúrnej cesty by mala na území kraja dôstojne reprezentovať historické a kultúrne tradície NSK. Kraj v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre pripravil vyznačenie trasy Cyrilo-metodskej cesty na svojom území. V súčasnosti v spolupráci s ďalšími siedmimi slovenskými a českými krajmi pripravuje projekty zamerané na pasportizáciu trasy, jej vyznačenie a prípravu spoločného sprievodcu.

„Budovanie tejto trasy nemá iba duchovný a kultúrny rozmer, ale poskytuje aj možnosti pre rozvoj podnikania, služieb, cestovného ruchu, skvalitnenie infraštruktúry a rekonštrukciu pamiatok,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica. Financovanie projektu je zabezpečené predovšetkým z fondov Európskej únie, určitou čiastkou však prispievajú aj dotknuté kraje zo svojich rozpočtov.

Cieľom projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda je využiť potenciál európskeho historického a kultúrneho dedičstva spojeného s cyrilo-metodskou misiou. Jeho realizáciou by mala vzniknúť sieť regiónov, miest, obcí, vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií, ktoré sú späté s misiou sv. Cyrila a Metoda. Projekt vytvoril Zlínsky kraj v roku 2013 pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov na Veľkú Moravu.

Nitra ako centrum východnej časti Veľkomoravskej ríše bola priamo spätá s cyrilo-metodskou misiou, preto bola s ponukou zapojiť sa do projektu oslovená medzi prvými. „Je to projekt, ktorý je na začiatku, bude sa budovať a rozrastať niekoľko rokov. Naša predstava je taká, aby projekt kreatívne postupoval ďalej, aby sa tie miesta ďalej rozvíjali, dobudovávali. Cyrilo-metodské oslavy sa sústreďujú do prvého júlového týždňa, no odkaz Cyrila a Metoda by mal byť trvalejší. A to práve chceme dosiahnuť touto cestou,“ povedal Belica. Cyrilo-metodská kultúrna cesta z Velehradu by mala smerovať až do Ríma, neskôr by mali vzniknúť aj ďalšie trasy do Ochridu a do Solúna.