Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky samosprávny kraj sa zapojí do týždňa mobility

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom kampane Európskeho týždňa mobility je podporiť myšlienku výberu rôznych druhov dopravy, ktorá je alternatívou k preprave osobnými autami.

Nitra 19. augusta (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa aj v tomto roku zapojí do týždňa mobility. Účasť kraja na podujatí, ktoré má propagovať verejnú a alternatívnu dopravu, schválili krajskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.

Európsky týždeň mobility sa bude konať od 16. do 22. septembra. Podľa schváleného uznesenia poskytne NSK v tomto čase všetkým plne platiacim cestujúcim liniek prímestskej autobusovej dopravy zľavnené cestovné. Výška zliav sa bude v závislosti od dĺžky trasy pohybovať od vyše 27 až po takmer 49 percent.

Cieľom kampane Európskeho týždňa mobility je podporiť myšlienku výberu rôznych druhov dopravy, ktorá je alternatívou k preprave osobnými autami. „To má prínosy nielen pre cestujúcich v podobe zníženia nákladov či flexibility, ale aj pre spoločnosť v podobe zníženia znečistenia a preťaženia komunikácii a tiež zlepšenia kvality života a zdravia,“ uviedol podpredseda NSK Marián Kéry.

Ako doplnil, poskytnutie zľavy zmluvný dopravca zohľadní v mesačnom vyúčtovaní za mesiac september 2019. „Dopravca samostatne vyčísli počet plne platiacich, ktorým bolo poskytnuté jednosmerné osobitné cestovné i výšku poskytnutej zľavy,“ informoval Úrad NSK.