Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria bude návštevníkov učiť, ako rozumieť umeniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Do konca roka je pripravených ďalších päť prednášok, ktoré sa budú venovať rôznym aspektom grafiky a jej vývoja na Slovensku.

Nitra 13. októbra (TASR) – V Nitrianskej galérii sa v októbri začína jesenná časť cyklu Prednášky o súčasnom výtvarnom umení. Diskusie v rámci deviateho ročníka podujatia sú zamerané na grafiku.

Cyklus otvorí prednáška Aleny Vrbanovej, ktorá sa bude konať v stredu 16. októbra. Jej témou budú Alternatívne tendencie a presahy v slovenskej grafike. „Prednáška približuje základné vývinové príspevky v slovenskej grafike druhej polovice 20. storočia. Autorka priblíži experimentálnu, konceptuálnu, počítačovú a autorskú grafickú tvorbu, ako aj akčnú grafiku a presahy grafiky do iných médií,“ informovala Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Ako pripomenula, do konca roka je pripravených ďalších päť prednášok, ktoré sa budú venovať rôznym aspektom grafiky a jej vývoja na Slovensku. „Aj tohtoročný cyklus Prednášky o súčasnom výtvarnom umení vychádza z naliehavej potreby predstaviť problematiku pojmov, východísk a tém, na základe ktorých možno preniknúť hlbšie k dielam súčasného umenia. Zámerom je prebudiť záujem širokej verejnosti prostredníctvom prednášok odborníkov v oblasti slovenského a svetového umenia. Projekt sa snaží riešiť problém 'neprístupnosti' súčasného umenia pre bežného návštevníka galérie,“ dodala Vadelová.