Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Veriaci si pripomenuli 20. výročie návštevy pápeža Jána Pavla II.

Po druhý raz v histórii slovenského národa, po prvýkrát v podmienkach existencie samostatnej republiky, pricestoval 30. júna 1995 na štvordňovú návštevu Slovenska pápež Ján Pavol II. , 264. rímsky biskup. Foto: TASR/Pavol Funtál

Vtedajší pápež Ján Pavol II. zavítal do Nitry 30. júna 1995 v rámci svojej pastoračnej návštevy Slovenska.

Nitra 30. júna (TASR) – Na rovnakom pódiu, na ktorom stál pred dvadsiatimi rokmi Ján Pavol II., si dnes veriaci pripomenuli 20. výročie návštevy prvého slovanského pápeža v meste pod Zoborom. Konštrukcia časti tribúny z janíkovského letiska, kde sa stretol so slovenskou mládežou, v súčasnosti stojí na sídlisku Diely. Práve tam sa dnes uskutočnilo Diecézne stretnutie mládeže D.N.E.S., ktorého súčasťou bola večerná svätá omša celebrovaná nitrianskym biskupom Viliamom Judákom. Podujatie vyvrcholí nočným premietaním záznamu zo stretnutia Jána Pavla II. s mladými v Nitre.

Vtedajší pápež Ján Pavol II. zavítal do Nitry 30. júna 1995 v rámci svojej pastoračnej návštevy Slovenska. Aj z dôvodu okrúhleho výročia bolo Diecézne stretnutie mládeže stanovené práve na tento termín a upravené bolo aj miesto stretnutia, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

“Som vďačný Pánu Bohu a som rád, že som mohol prísť do staroslávnej Nitry, ktorá je Betlehemom kresťanstva na Slovensku. Nitra nám hovorí o prvom tisícročí. Tu neďaleko stál prvý kresťanský kostol v stredovýchodnej Európe. Tu sa od roku 828 pšeničné zrno stáva v Eucharistii Telom Krista, ktorý v sebe zjednocuje všetkých, čo ho s vierou prijímajú. Preto som túžil navštíviť Nitru. Ešte za života svätého Metoda tu bola zriadená diecéza. Katedrálny chrám, ktorý sa vypína nad mestom, je jedným z najstarších biskupských sídiel medzi slovanskými národmi,” povedal počas svojej návštevy v Nitre pápež. Dnes už svätý Ján Pavol II. si prezrel aj Nitriansky hrad, vrátane Katedrály – Baziliky svätého Emeráma. V súčasnosti je priestor pred Nitrianskym hradom Námestím Jána Pavla II. a už niekoľko rokov ho zdobí aj jeho socha.