Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

NITRA: Smer-SD sa pokúsil nezávislým poslancom vnútiť svoju nomináciu

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Klub nezávislých poslancov (NEKA) a hnutia NOVA v Mestskom zastupiteľstve v Nitre vylúčil jedného zo svojich členov.

Nitra 15. júna (TASR) – Klub nezávislých poslancov (NEKA) a hnutia NOVA v Mestskom zastupiteľstve v Nitre vylúčil jedného zo svojich členov. Dôvodom na vylúčenie Miloša Dovičoviča bolo, že uvažoval o prijatí návrhu strany Smer-SD, ktorá ho nominovala za člena mestskej rady. Podľa počtu mandátov v zastupiteľstve patria klubu NEKA a NOVA v mestskej rade dve miesta. Poslancov, ktorých do rady opakovane navrhovali, však väčšinová koalícia strán Smer-SD a KDH ani raz neschválila. Neakceptovali nomináciu bývalého viceprimátora a niekdajšieho člena Smeru Štefana Štefeka, ani ďalších členov klubu NEKA a NOVA Petra Oremusa a Martu Rácová. Podľa viacerých vyjadrení šéfky klubu strany Smer–SD Renáty Kolenčíkovej sú tieto mená pre jej stranu neprijateľné. Preto do mestskej rady sama navrhla členov klubu NEKA a NOVA. Vybrala práve Miloša Dovičoviča a okrem neho aj poslankyňu Petru Ajdariovú.

Nezávislí poslanci považujú postup Smeru-SD za nehorázny. „Náš klub má právo navrhnúť do mestskej rady svoje nominácie podľa vlastného uváženia. Nemôžeme akceptovať, aby to za nás robil niekto iný. Majú väčšinu a urobili to, čo sa v histórii mesta ešte nestalo,“ skonštatoval šéf klubu NEKA, NOVA Štefan Štefek. Podľa jeho slov nezávislá poslankyňa Petra Ajdariová o svojej nominácii na členku mestskej rady nevedela a ani ju neskôr neplánovala prijať. „Miloš Dovičovič povedal, že to zvažuje. Preto som dal návrh na jeho vylúčenie z klubu, toto prešlo jednomyseľne ešte pred rokovaním mestského zastupiteľstva,“ povedal Štefek. Návrh na nomináciu Dovičoviča za člena mestskej rady za klub NEKA a NOVA tak po jeho vylúčení nemal zmysel a bol z rokovania zastupiteľstva stiahnutý.

Dnes už nezaradený poslanec Dovičovič aj napriek svojmu vylúčeniu ďalšiu spoluprácu s klubom NEKA, NOVA pripúšťa. Na svojom úmysle prijať nomináciu Smeru nevidí nič zlé. „Mne je jedno, kto dá návrh, pokiaľ je rozumný, budem zaň hlasovať, či je zo Smeru, alebo zo Siete. Áno, zvažoval som, že ak ma zvolia, tak miesto v mestskej rade prijmem. Ja som to bral tak, že som chcel, aby klub nezávislých, do ktorého ma pozvali a bol som jeho členom, mal zastúpenie v rade,“ skonštatoval.

Dnes už osemčlenný klub NEKA a NOVA je druhým najväčším v nitrianskom mestskom parlamente a je v opozícii voči 19-člennej väčšinovej koalícii zloženej zo strán Smer-SD a KDH. Zvyšné tri kreslá v 31-člennom mestskom zastupiteľstve obsadila po komunálnych voľbách strana Sieť.