Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra potrebuje na dobudovanie kanalizácie sedem miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Podľa mestských poslancov je problém najvypuklejší v okrajových častiach mesta.

Nitra 19. júna (TASR) – Obyvatelia viacerých okrajových častí Nitry stále čakajú, kedy ich domy budú napojené na mestskú kanalizáciu. Podľa mestských poslancov je problém najvypuklejší v okrajových častiach mesta. Na kanalizáciu je potrebné napojiť napríklad ulice v lokalite Šúdol, ktorá sa rozrástla vďaka novej výstavbe rodinných domov.

Podľa poslanca Miroslava Guta treba riešiť situáciu aj v Horných a Dolných Krškanoch. "Máme tu čistiareň odpadových vôd pre celú Nitru, ale pritom tu mnohé domy stále nie sú napojené na kanalizáciu," skonštatoval.

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča je v súčasnosti bez kanalizácie približne sedem až osem percent územia mesta. "Musíme plánovať výstavbu sietí postupne, pretože nemáme dosť zdrojov na to, aby sa všetko spravilo naraz," povedal primátor. Technicko–investičný riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZsVS) a zároveň mestský poslanec Štefan Štefek pripomenul, že celkové náklady na dobudovanie kanalizácie v Nitre sa pohybujú na úrovni sedem miliónov eur. "Na dostavbu vynakladá ZsVS pravidelne istú sumu, v tomto roku to bude 600.000 eur. Môžeme sa oprieť iba o vlastné zdroje, pretože v prípade, ak má mesto vybudovanú kanalizáciu na viac ako 85 percent, nedostane už z Európskej únie na tieto účely ani cent. A to je prípad aj Nitry," vysvetlil Štefek.

K najbližším väčším investíciám do kanalizácie v meste patrí pripravovaná výstavba na úpätí Zobora. V rámci projektu tu budú vybudované gravitačné splaškové kanalizačné stoky, čerpacie stanice odpadových vôd, výtlačné kanalizačné potrubia a prípojky. Počíta sa tiež s prekládkami vodovodných potrubí a niektorých elektrických prípojok. Podľa primátora sa bude kanalizácia v ďalších častiach mesta budovať podľa toho, koľko zdrojov do nej bude môcť mesto a ZsVS investovať.