Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra ocení výnimočných žiakov základných škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výnimočnosť žiaka nemusela spočívať výlučne v jeho vedomostiach či úspechoch v súťažiach a olympiádach.

Nitra 21. júna (TASR) - Obradná sieň Mestského úradu v Nitre sa v pondelok 22. júna zaplní žiakmi nitrianskych základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Dôvodom bude slávnostné oceňovanie žiakov a žiačok, ktorí sa v uplynulom školskom roku prejavili medzi svojimi rovesníkmi ako výnimoční. „V tomto školskom roku sme sa rozhodli zmeniť doterajšie pravidlá výberu oceňovaných žiakov a oceniť z každej školy jedného výnimočného žiaka, ktorý počas celého školského roka vynikal nad ostatnými,“ povedala vedúca odboru školstva, mládeže a športu Mária Orságová.

Výnimočnosť žiaka nemusela spočívať výlučne v jeho vedomostiach či úspechoch v súťažiach a olympiádach. „Ocenili sme aj povahové vlastnosti, pomoc spolužiakom, učiteľom, ochotu zapájať sa do rôznych činností alebo výnimočný čin. Chceli sme tak vyzdvihnúť nielen nadané deti, ale aj deti usilovné, aktívne, deti zo sociálne znevýhodneného prostredia či telesne postihnuté, ktoré pre svoj hendikep nemôžu súťažiť so zdravými. A napriek tomu sú výnimočné,“ skonštatovala Orságová.

Medzi ocenenými 14 žiakmi je podľa informácie Ľudmily Synakovej z nitrianskeho mestského úradu aj žiak 9.C triedy Základnej školy Topoľová v Nitre Andrej Babín. Od narodenia trpí ťažkou sluchovou poruchou, napriek tomu sa rodičia rozhodli integrovať ho medzi intaktné deti a Andrej to zvláda perfektne. Má vynikajúce študijné výsledky, v budúcom školskom roku bude študentom gymnázia. Zároveň je najväčším pomocníkom pre svoju mamu, postihnutú zákerným ochorením mozgu. Od prvej triedy je jej naporúdzi, keď ju treba sprevádzať alebo odviezť na invalidnom vozíku, keď s ňou treba ísť na nákupy, zotrvať pri nej v nemocnici alebo odviezť na prechádzku do parku.

Výnimočným žiakom je aj žiak 6. triedy ZŠ s MŠ na Novozámockej v Nitre Dávid Rafael. Dávid býva v lokalite Orechov dvor spolu so svojou matkou a mladším bratom. Do školy chodí pravidelne, nemá neospravedlnené hodiny, v škole dosahuje dobré výsledky, jeho správanie je vždy slušné a úctivé. V lokalite, kde býva, pravidelne navštevuje komunitné centrum. Je ochotný zapájať sa do komunitných aktivít, ako sú upratovanie v okolí bytoviek, úprava prístupovej cesty, pomoc pri organizácii výletov a športových aktivít.