Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

Výtvarníkom ponúkajú technológiu na vytváranie kópií starých diel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Lektorkou workshopu bude reštaurátorka umeleckých diel Eva Vídenská.

Nitra 18. marca (TASR) - Technológiu na vytváranie kópií starých diel ponúka neprofesionálnym výtvarníkom workshop, ktorý Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre pripravuje na 21. marca. Ako uviedli organizátori, pôjde o technologickú kópiu historickej techniky kresby Trois Crayons.

Podľa KOS ide o jedinečnú kresbu technologickej kópie od starých majstrov Michelangela, Rubensa či Bouchera so zameraním na detaily. "Na workshope sa účastníci zoznámia s historickými materiálmi a technikami používanými starými majstrami. Vyskúšajú si aj prípravu papiera tónovaním a vytvoria si vlastnú unikátnu kópiu kresby podľa starého majstra s autentickými materiálmi. Zároveň sa dozvedia viac o princípoch vytvárania kópie umeleckého diela," informovalo KOS.

Lektorkou workshopu bude reštaurátorka umeleckých diel Eva Vídenská. "V súčasnosti je pedagógom odboru Konzervátorstvo, reštaurátorstvo - maliarske techniky na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Nitre. Publikuje v medzinárodných periodikách. Bola súčasťou medzinárodného výskumného projektu zameraného na výskum farieb a suchých médií na papieri a plátne," doplnili organizátori.