Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

NITRA: Krajskí poslanci odblokovali rekonštrukciu Spojenej školy

Ilustračné foto, Nitra Foto: TASR - Henrich Mišovič

Krajskí poslanci ešte vlani v decembri rozhodli, že bude potrebné celý proces takmer ukončeného obstarávania vykonať znovu. To by však znamenalo odklad rekonštrukcie školy o niekoľko mesiacov.

Nitra 2. júna (TASR) – Stredná Spojená škola na Slančíkovej ulici v Nitre sa zrejme už toto leto dočká rekonštrukcie. Krajskí poslanci na svojom májovom rokovaní po dlhých diskusiách napokon rozhodli, že riaditeľ školy môže dokončiť začaté verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi pri tom o zákonnosti tohto obstarávania mali viacerí členovia Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) pochybnosti. Riaditeľ školy Jaroslav Maček začal realizovať výberové konanie sám a v čase, keď škola ešte nemala na účte peniaze, ktoré kraj na jej rekonštrukciu vo svojom rozpočte vyčlenil. Podľa riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana aj keď riaditeľ konal v dobrom úmysle, škola tým vytvorila riziko, že bez potrebných peňazí nebude môcť uzavrieť zmluvu s víťazom súťaže.

„Tak by sa dostala do stavu, kedy by jej Úrad pre verejné obstarávanie mohol udeliť pokutu vo výške päť percent zo zmluvnej ceny,“ upozornil pred časom Guťan.

Krajskí poslanci na základe týchto informácií ešte vlani v decembri rozhodli, že bude potrebné celý proces takmer ukončeného obstarávania vykonať znovu. To by však znamenalo odklad rekonštrukcie školy o niekoľko mesiacov. Predseda NSK Milan Belica i samotní poslanci si pri tom uvedomovali, že technický stav budovy je už v havarijnom stave. Na situáciu viackrát upozorňoval aj riaditeľ školy. Podľa jeho slov rôzne poruchy na zariadeniach školy spôsobujú úniky vody, či nútené odstávky kúrenia. Na zlú situáciu a zimu v triedach minulý rok v decembri upozorňovali na zhromaždení pred školou aj samotní študenti.

Krajskí poslanci preto napokon svoje uznesenie o zopakovaní verejného obstarávania zrušili a rozhodli, že riaditeľ školy môže dokončiť už začaté výberové konanie. „Bolo povedané týmto uznesením asi to, že poslanci súhlasia s tým, aby prostriedky určené na rekonštrukciu a ďalšie potrebné investície boli odovzdané škole. Čiže, my týmto uznesením presúvame prostriedky k dispozícii škole a jej riaditeľ bude teraz zodpovedný za to, aby ten proces prebehol v zmysle zákona,“ uviedol Belica. Podľa jeho slov by tento krok mohol prípravu rekonštrukcie Spojenej školy urýchliť tak, aby sa s jej opravou mohlo začať už toto leto.

Zároveň však pripomenul, že v budúcnosti chce kraj podobným problémom predchádzať. „My už dlhší čas zápasíme s tým, že riaditelia našich inštitúcií, ktoré sú právnymi subjektmi, robia výberové obstarávania, ku ktorým mám ja osobne veľké výhrady. Nerobia sa efektívne. To znamená, že mnohé sú predražené. Preto chceme tento proces dostať pod kontrolu. Lebo ten riaditeľ ťažko môže všetko robiť sám, aj riadiť aj robiť verejné obstarávanie. On je povedzme ako manažér dobrý, ale do všetkého nemôže hovoriť,“ zdôraznil Belica.

NSK chce preto verejné obstarávania pre svoje inštitúcie centralizovať a postupne aj personálne posilniť útvar, ktorý sa touto činnosťou zaoberá. „Ide o to, aby na úrovni kraja boli za tieto procesy zodpovední pracovníci, na ktorých mám dosah, aby sa prípadné problémy dali operatívne riešiť a všetko bolo v súlade so zákonom,“ dodal Belica.