Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nežnú revolúciu pripomenie v Nitre séria podujatí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Katedre histórie na UKF v Nitre sa v dňoch 11. až 15. novembra uskutoční Festival slobody.

Nitra 8. novembra (TASR) - Séria podujatí, ktoré pripomenú 30. výročie Nežnej revolúcie, sa v Nitre začne na budúci týždeň. Trvalou pripomienkou novembrových udalostí v roku 1989 bude nástenná maľba - mural, ktorú na múre Domu opatrovateľskej služby na ulici Janka Kráľa namaľuje umelecká dvojica Jana & JS. „Bude ukážkou toho, že umenie nevisí len v galériách, ale obdivovať ho môžete aj cestou do práce,“ informovala radnica.

Na Katedre histórie na UKF v Nitre sa v dňoch 11. až 15. novembra uskutoční Festival slobody. Jeho súčasťou budú hrané filmy, prednášky i diskusie, ktoré plánujú zanalyzovať obdobie neslobody. V programe podujatia je aj prednáška Tomáša Kráľoviča na tému Nežná revolúcia pohľadom študentov a pamätníkov, ktorá sa bude konať v Študentskom domove UKF 11. novembra.

Festival vyvrcholí podujatím Historické kino. „Vybrané filmy oboznámia diváka s témou boja za slobodu a občianskymi právami vo svete v 20. storočí. Odborná prednáška študentov Katedry histórie zase načrtne historické pozadie doby, ozrejmí dejinné súvislosti konfliktu, upozorní na prípadné nezrovnalosti medzi filmovým príbehom a historickými faktami,“ uvádzajú organizátori podujatia.

Magistrát pozýva verejnosť na slávnostnú pripomienku 30. výročia Nežnej revolúcie - November '89, ktorá sa bude konať 16. novembra o 17.00 h na pešej zóne pri pamätnej tabuli na Dome módy. V ten istý deň bude v Divadle Andreja Bagara sprístupnená výstava Nežná.nr., ktorá priblíži aktivity divadelníkov, ktorí boli v revolučných dňoch na zájazde v Moskve. Na Nežnú revolúciu sa bude 16. novembra spomínať aj v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Novembrovým udalostiam roku 1989 bude venovaná aj medzinárodná konferencia Podoby slobody/Faces of Freedom, ktorá sa bude konať 20. novembra v Nitrianskej galérii. Podujatie ukončí medzinárodnú výstavu vizuálneho umenia s komentovanou prehliadkou, prednáškou, happeningom a diskusiou o Nežnej revolúcii z pohľadu umelcov.