Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nemocnica v Komárne rozširuje možnosť darovania najvzácnejšej tekutiny

Jarnú kvapku krvi zorganizovalo UNIPOCENTRUM PU v Prešove v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) v Prešove. Bol to už 10. mobilný odber krvi v UNIPOCENTRE Prešovskej univerzity, ktorá ich organizuje od roku 2009. Na snímke odber krvi. Prešov 21. apríla 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre záujem darcov krvi Všeobecná nemocnica Komárno rozšírila možnosť darovania najvzácnejšej tekutiny o ďalší deň.

Komárno 18. mája (TASR) - Pre záujem darcov krvi Všeobecná nemocnica Komárno rozšírila možnosť darovania najvzácnejšej tekutiny o ďalší deň. Okrem doteraz vyhradených piatkov sa darcovia krvi môžu oddnes dostaviť už aj každý pondelok od 07.00 do 11.00 h.

Krv a krvná plazma od dobrovoľných darcov sú nenahraditeľné pri liečbe mnohých ochorení, pri zložitých operáciách a záchrane ľudského života pri úrazoch. Najväčšou odmenou pre darcov je pomoc ľuďom v ťažkej chvíli. „Viacerí naši darcovia nám avizovali, že by radi prišli darovať krv, ale piatkové termíny im nie vždy vyhovujú, preto sa snažíme vyjsť im v ústrety. Dúfame, že tento nový termín umožní prísť viacerým ľuďom darovať krv a pomôcť tak pri záchrane životov,“ vysvetlila vedúca laborantka oddelenia hematológie a transfúziológie (HTO) Magdaléna Geletová.

Darcom krvi sa môže stať každá zdravá osoba vo veku od 18 do 60 rokov vážiaca aspoň 50 kg, ktorá za posledný mesiac neužívala žiadne lieky, s výnimkou hormonálnej antikoncepcie predpísanej lekárom, nemala teplotu nad 38 °C, nebola očkovaná, nemala prisatého kliešťa a 72 hodín pred odberom nebola ošetrená zubným lekárom. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne lekár priamo na oddelení HTO. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky. „Naše oddelenie pravidelne vysiela mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice aj do okolitých obcí, kde odoberáme najvzácnejšiu tekutinu občanom,“ dodala Geletová s tým, že odbery majú naplánované v Komárňanskom okrese už na celý rok 2015.

Všeobecná nemocnica Komárno je prevádzkovaná neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadená skupinou AGEL.