Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Nástupište 1-12 predstavuje tvorbu výtvarníčky K. Bukovčákovej

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre tvorbu Bukovčákovej je príznačná sviežosť jej malieb, spontánnosť a pozitívny apel.

Topoľčany 8. mája (TASR) – Tvorbu mladej slovenskej výtvarníčky Kristíny Bukovčákovej predstavuje Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 v Topoľčanoch. V podchode pod Autobusovou stanicou mesta Topoľčany sa počas tohto víkendu začala výstava Buď monsterou skvelou, ktorá potrvá do 27. mája. Podujatie finančne podporil Fond na podporu umenia.

Pre tvorbu Bukovčákovej je príznačná sviežosť jej malieb, spontánnosť a pozitívny apel. „V súčasnom pretechnizovanom svete sa zaoberá predovšetkým idealizovaným vzťahom človeka k prírode. Táto téma je spoločná i pre maľby a kresby, ktoré prezentuje na výstave v Topoľčanoch,“ skonštatoval Julo Krištof z Nástupišťa 1-12. Bukovčákovej obrazy pritom nie sú holým prepisom reality. Autorka výrazne zafarbuje prírodu a svet vlastným vnímaním, posúvajúc ich zobrazenie na hranicu medzi skutočnosťou a poetickou inscenáciou reality. Vďaka použitiu palety nemiešaných farieb a výrazných gest nadobúdajú jej obrazy nezvyčajnú dynamiku. Človeka sa vo svojich dielach usiluje dostať z mesta von do čistej divokej krajiny, ktorá vo svojej podstate nemá potrebu všetko geometrizovať a usporadúvať, krajiny, ktorá prirodzene vzniká samovoľne a nekontrolovateľne. Krajinu pritom vníma v súvislosti náznaku ako symbol prerodu alebo ako samovoľný obraz, ktorý vytvára sám seba. Pomocou ľahkých pohybov naznačuje nekorigované situácie, mikropríbehy a svoj osobný odkaz k problematike krajiny a človeka.



Kristína Bukovčáková (1991) je absolventkou Akadémie umení v Banskej Bystrici, neskôr absolvovala stáž na Akadémii umení v Krakove. Momentálne študuje na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe. V roku 2015 sa stala jedným z troch víťazov 10. ročníka prestížnej súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov.