Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Na rekonštrukciu kostola v Nových Zámkoch prispela aj maďarská vláda

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Rímskokatolícky farský kostol predstavujúci dominantu námestia bol vybudovaný v rokoch 1584-1585, je najstarším kostolom v Nových Zámkoch.

Nové Zámky 26. marca (TASR) – Kultúrno-historická pamiatka mesta Nové Zámky, Rímskokatolícky farský kostol Povýšenia sv. Kríža, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Druhú etapu renovácie kostola vlani finančne podporila aj maďarská vláda sumou 90.000 eur. Ukončená by mala byť do leta tohto roka. Podľa biskupského vikára Zoltána Ďurča si druhá etapa rekonštrukcie vyžiadala doteraz celkovo 113.000 eur.

Okrem dotácie maďarskej vlády na ňu prispeli v rámci zbierky aj veriaci. „V zbierke stále pokračujeme, pretože renovácia stále nie je dokončená. Nemalú investíciu by znamenala rekonštrukcia oplotenia, ktoré je tiež vyhlásené za umeleckú pamiatku,“ uviedol Ďurčo.

Rímskokatolícky farský kostol predstavujúci dominantu námestia bol vybudovaný v rokoch 1584-1585, je najstarším kostolom v Nových Zámkoch. Pôvodná stavba bola postavená v neskorogotickom štýle. V období Bocskayovského povstania bol kostol takmer úplne zničený. Zásluhou Petra Pázmánya ho v roku 1633 zrenovovali. Po obsadení mesta Osmanmi bol kostol prestavaný na mešitu. V roku 1810 pri požiari objekt vyhorel do tla. Po ďalšej rekonštrukcii už nadobudol štýl neskorobarokového klasicizmu. V druhej polovici 19. storočia zničila vežu kostola víchrica. Neoklasicistický charakter získal kostol po poslednej zásadnej úprave z roku 1877. Typickým znakom sú kruhové tvary okien. V 20. storočí bola zrenovovaná fasáda, strecha, krytina veže i dlažba v interiéri. Kostol je známy aj ako pôsobisko Antona Bernoláka, ktorý tu napísal významné dielo Slovár.