Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Na Európsky deň židovskej kultúry pripravili v Komárne program

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tohtoročnou ústrednou témou sú židovské jazyky.

Komárno 1. septembra (TASR) - Pri príležitosti Európskeho dňa židovskej kultúry pripravila Židovská náboženská obec (ŽNO) v Komárne na nedeľu (4. 9.) celodenný program. Tohtoročnou ústrednou témou sú židovské jazyky. Vstup je voľný a program je otvorený pre každého. Tlmočenie do slovenského a maďarského jazyka bude zabezpečené. TASR o tom informoval koordinátor ŽNO v Komárne Tamás Paszternák.

„Program začíname o 11.00 h odhalením pamätnej tabule lekára a niekdajšieho riaditeľa komárňanskej nemocnice Móra Lipschera. Miesto konania bude v budove chirurgického oddelenia komárňanskej nemocnice,“ uviedol Paszternák s tým, že významný chirurg svojej doby Lipscher sa narodil v Čadci, po štúdiu medicíny a niekoľkoročnej práce v Budapešti sa začiatkom 20. storočia zamestnal v Komárne, kde sa stal riaditeľom nemocnice. „Váženého lekára na dôchodku deportovali z Komárna v roku 1944 pre jeho židovský pôvod. Stal sa obeťou holokaustu,“ konštatoval.

Podľa ďalších slov koordinátora program pokračuje od 13.30 h pre deti v budove Útulku ŽNO na Eötvösovej ulici. „Pripravili sme pre nich remeselnícke činnosti a môžu sa zoznámiť so svetom židovských sviatkov,“ zdôraznil s tým, že počas dňa predstavia aj knihu Györgya Ságiho. V duchu rodinných tradícií sa vyučil za krajčíra, neskôr získal právnické vzdelanie. Svoje odborné znalosti zúročil ako právny poradca najväčších maďarských odevných závodov. Pred niekoľkými rokmi sa začal venovať žurnalistike, potom si otvoril advokátsku kanceláriu. Písanie ho však nepustilo, ozrejmil Paszternák.

Pripomenul, že odznie aj prednáška poľnohospodárskeho inžiniera na dôchodku Jozefa Dukesa: Synagógy na Slovensku včera a dnes. Jidiš v Strednej Európe - to je názov prednášky Szonjy Ráhel Komoróczy, absolventky hebraistiky a judaistiky, vedeckej pracovníčky Inštitútu pre výskum menšín Maďarskej akadémie vied. „Prednáška prezentuje rozšírenie jazyka jidiš v strednej Európe, hovorí o tom, kedy a aké jidiš jazyky vznikli a čo sa s nimi stalo do začiatku 20. storočia,“ vysvetlil Paszternák. Vyzdvihol aj prednášku s názvom Mesiac Elul, ktorý odznie v interpretácii piešťanského rabína Zeva Stiefela o mesiaci príprav.

Nebude chýbať ani koncert Judit Kleinovej a jej priateľov. Na koncerte odznejú najkrajšie a najznámejšie jidiš a klezmer melódie, ktoré poslucháčov pozvú na malý pomyselný výlet.

Spomedzi sprievodných programov treba spomenúť putovnú výstavu o židovských modlitbách, hodnotách, tradíciách, o súčasnosti a budúcnosti. Je to výstava Maďarského židovského múzea a archívu, zriadená v maringotke. Bude sprístupnená pred budovou Útulku. V maringotke sprevádzajú výstavou odborníci zriaďovacej inštitúcie.