Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Teplo prebúdza dreviny v arboréte Mlyňany, mráz ich môže poškodiť

Na snímke zemolez voňavý Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zakvitnuté sú už jarabiny, zemolezy i liesky.

Mlyňany 22. januára (TASR) – Na túto ročnú dobu nezvykle teplé počasie robí starosti pracovníkom Arboréta Mlyňany SAV v okrese Zlaté Moravce. Podľa slov vedúceho oddelenia genofondu a špeciálnych zbierok Petra Hoťku tu začali kvitnúť viaceré dreviny, ktoré citlivo reagujú na zvýšené teploty. Zakvitnuté sú už podľa neho jarabiny, zemolezy i liesky.

"Sú to dreviny, ktoré pri zvýšení teplôt idú veľmi rýchlo do vegetácie. Momentálne máme u nás približne päť až šesť druhov, ktoré už kvitnú. Dôvodom je, že na Slovensku už dlhšiu dobu pretrváva počasie, ktoré je vhodné na nábeh vegetácie. Ľudia sa riadia kalendárom a s počasím a jeho výkyvmi sa vyrovnávajú inak ako rastliny. Tie reagujú na teplotu, prípadne na vlahu. Ak sú podmienky také ako teraz, tie citlivejšie začínajú kvitnúť a vegetovať," skonštatoval Hoťka.



Situáciu podľa jeho slov môže ešte viac skomplikovať očakávané ochladenie a prípadný nástup väčších mrazov. Ako pripomenul, ak drevina kvitne, znamená to, že v nej už dochádza k prúdeniu štiav a miazgy. Vplyvom mrazu potom dochádza k potrhaniu vlákien a poškodeniu kvetných orgánov. Takto postihnuté rastliny sú podľa neho častejšie napádané aj rôznymi hubami. Možnosti ako ochrániť vzácne dreviny v zbierkach Arboréta Mlyňany SAV sú pritom veľmi obmedzené. "Napríklad pri menších kríkoch sú isté možnosti, ako zabrániť ich kvitnutiu. Pri väčších drevinách či vysokých stromoch to však možné nie je. Tie sa s vplyvmi počasia musia vyrovnať samé a môže pri tom dôjsť aj k ich poškodeniu. Diskutoval som o tom už aj s kolegami z Maďarska, kde sú teploty ešte vyššie ako u nás. Majú takisto obavy z toho, že počasie môže tento rok narobiť škody," dodal Hoťka.

Arborétum Mlyňany SAV je od roku 1951 zaradené medzi chránené areály IV. stupňa a od roku 1963 je Národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 1953 prešlo pod správu Slovenskej akadémie vied. Rozkladá sa na ploche približne 67 hektárov. Nachádza sa tu pôvodný Ambrózyho vždyzelený park, rozárium a dendroexpozície rastlín zo Slovenska, z východnej Ázie, zo Severnej Ameriky a Kórey. V súčasnosti obsahuje státisíce rastlín a stromov rôznych druhov. "Podľa poslednej inventarizácie je to celkovo 1103 druhov a 1920 taxónov, čo sú rôzne poddruhy, varianty a podobne," dodal Hoťka.