Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Mestskí poslanci v Partizánskom odobrili vznik súkromnej ZUŠ

Partizánske Foto: TASR/ Pavol Remiaš

SZUŠ by mala vzdelávať v prvom školskom roku svojho pôsobenia v tanečnom odbore asi 70 žiakov.

Partizánske 1. septembra (TASR) - V Partizánskom začne od septembra 2017 pôsobiť súkromná základná umelecká škola (SZUŠ). Otvoriť ju plánuje občianske združenie Tanečné štúdio Bailador, ktoré chce jej výučbu zamerať práve na tanec. Súhlasné stanovisko so zriadením novej vzdelávacej inštitúcie na sídlisku Šípok vyjadrili partizánski mestskí poslanci na svojom rokovaní 30. augusta.

SZUŠ by mala vzdelávať v prvom školskom roku svojho pôsobenia v tanečnom odbore asi 70 žiakov. Ich výučbu budú podľa občianskeho združenia zabezpečovať tanečníci s dlhoročnou praxou. Zámerom školy, ako uviedol Bailador v dôvodovej správe k návrhu, je ponúknuť deťom nielen zo Šípku zmysluplnú alternatívu pre trávenie voľného času, rozvíjať ich pohybové nadanie a umelecké cítenie, zvyšovať úroveň ich tanečných schopností či poskytnúť možnosti talentovaným deťom.

Na území Partizánskeho pôsobí päť umeleckých škôl, pričom mesto je zriaďovateľom ZUŠ s 68-ročnou tradíciou. Tá má elokované pracoviská vo viacerých obciach v okolí Partizánskeho. Ako ozrejmila na rokovaní mestského zastupiteľstva jej riaditeľka Renáta Andrejová, mestská škola sa nebráni vzniku ďalšej, upozornila však na to, ako do nej "tečú" financie. "Plnoorganizované školy drží nad vodou skupinové vyučovanie, preto môžeme mať aj vynikajúce výsledky v tom individuálnom," poznamenala. Tanečný odbor školy, ktorý má podľa nej asi 40-ročnú tradíciu, v súčasnosti navštevuje 110 detí. Andrejová zároveň vyjadrila obavu, či otvorenie SZUŠ nemôže ohroziť výučbu v mestskej umeleckej škole.

"Neobával by som sa toho, že vznik našej školy ohrozí výučbu v ZUŠ," reagoval Peter Chovanec z tanečného štúdia Bailador. Ako ďalej priblížil, posledné dva roky pracuje štúdio s asi 40 deťmi, ktoré nie sú len z mesta, vo veľkej časti ide o deti z okresu Partizánske či Topoľčian. "Od septembra 2017 plánujeme otvoriť minimálne päť tried pre asi 70 detí," načrtol.

SZUŠ by mala po zaradení do siete škôl a školských zariadení sídliť v prenajatých priestoroch Základnej školy na Malinovského ulici, kde poskytuje výučbu aj doteraz. Za zriadenie SZUŠ zahlasovalo 17 z 23 prítomných poslancov, šesť sa hlasovania zdržalo.