Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Levice plánujú zrealizovať z rozpočtu investície za 3 milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V letných mesiacoch plánuje Mesto Levice rekonštruovať chodníky na Rybníkoch V. a vedľa IV. ZŠ v sume do 43.000 eur.

Levice 24. marca (TASR) - Opravy ciest, nové zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) i výstavbu parkovísk a športovo-relaxačného areálu pripravuje v tomto roku Mesto Levice. Mesto vo svojom rozpočte vyčlenilo finančné prostriedky na realizáciu investičných akcií v  celkovej sume 2,95 milióna eur.

„V zmysle harmonogramu investičných akcií by sa z týchto prostriedkov mali na jar zrealizovať dve ochranné stanovištia na kontajnery tuhého komunálneho odpadu za 22.000 eur, výmena či doplnenie piatich zastávok MHD v sume do 15.120 eur a rozšírenie parkoviska i zmena organizácie dopravy na Ul. P.O. Hviezdoslava s nákladmi 30.000 eur,“ informovala hovorkyňa mestského úradu Adriana Macáková.

V letných mesiacoch plánuje Mesto Levice rekonštruovať chodníky na Rybníkoch V. a vedľa IV. ZŠ v sume do 43.000 eur. Na jeseň pripravuje vybudovanie prvej a druhej etapy miestnej komunikácie Tatranská v sume 40.000 eur. Do konca tohto roka by mali byť prepojené ulice Červenej armády a K. Marxa, kde by zároveň malo vzniknúť parkovisko. Náklady sú vyčíslené na 100.000 eur. Na Vinohradoch by mal na jeseň vzniknúť nový športovo - relaxačný areál  v sume do 30.000 eur, ktorého súčasťou bude aj skatepark za 66.800 eur. Na rekonštrukciu jazierka v Parku M.R.Štefánika je v rozpočte vyčlenených 30.000 eur. „Všetky investičné akcie sa uskutočnia na základe výsledkov verejného obstarávania, ktorými sa náklady schválené v rozpočte mesta určite ešte znížia,“ skonštatovala Macáková. Na plánované investičné akcie mesto zabezpečí v tomto roku aj prípravu projektových dokumentácií.

Z prostriedkov mesta i vyššieho územného celku by mala byť vybudovaná dlhoočakávaná okružná križovatka Ludanská - Kpt. Nálepku. Mesto tiež plánuje opravy miestnych komunikácií v dĺžke zhruba šesť kilometrov s rozpočtovaným nákladom 2,2 milióna eur. Financovanie týchto opráv sa uskutoční formou odkúpenia pohľadávky zhotoviteľa peňažným ústavom. „Z prostriedkov eurofondov a dotácií štátneho rozpočtu sa tento rok budeme uchádzať o získanie nenávratného príspevku na rekonštrukciu materských škôl, telocviční na základných školách a v prípade vyhlásenia výzvy znovu podáme žiadosť na rekonštrukciu verejného osvetlenia,“ informovala Macáková. Koncom roka 2015 mesto požiadalo o dotáciu na technologické vybavenie kompostárne, v prípade schválenia žiadosti by mal byť projekt zrealizovaný v tomto roku. Reálne je aj rozšírenie kamerového systému, na ktoré si mesto podalo žiadosť o dotáciu.