Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Kúpalisko Margita-Ilona zmení staré chatky na žiadané bungalovy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Napriek priaznivému hospodárskemu výsledku je veľmi ťažké zabezpečiť dostatok zdrojov na investície.

Levice 22. apríla (TASR) – Kúpalisko Margita – Ilona, s.r.o., organizácia mesta Levice, dosiahla v minulom roku zisk 40.601 eur. Kúpalisko zaznamenalo najvyšší počet denných návštevníkov za posledné roky, oproti predchádzajúcej letnej sezóne sa viac ako zdvojnásobil. Kým v roku 2014 ho navštívilo 29.451 denných návštevníkov, vlani to bolo 67.952. "Potešiteľný je nárast návštevníkov nielen z blízkeho, ale aj zo vzdialenejšieho okolia," zhodnotil riaditeľ kúpaliska Ján Lacek.

Za rok 2015 mala Margita - Ilona, s.r.o., výnosy vo výške 364.772 eur a náklady predstavovali 324.171 eur. V roku 2014 dosiahli výnosy spoločnosti 224.559 eur. "Vzhľadom na prepad tržieb z kúpaliska v predchádzajúcom roku sme pred letnou turistickou sezónou 2015 nezrealizovali žiadnu investíciu. Minimalizovali sme všetky náklady, s minimálnym počtom zamestnancov sa vykonali len udržiavacie práce," skonštatoval Lacek.

Napriek priaznivému hospodárskemu výsledku je veľmi ťažké zabezpečiť dostatok zdrojov na investície. Podľa riaditeľa je to možné len vďaka tomu, že v slabých dňoch, kedy je návštevnosť kúpaliska nízka, je redukovaný počet zamestnancov na minimum. Ďalší faktor, ktorý priaznivo ovplyvňuje hospodársky výsledok, je, že takmer všetky investície realizuje spoločnosť vlastnými zamestnancami. "Okrem priaznivého vplyvu na hospodárenie to má pozitívny vplyv aj na kvalitu stavebných prác, zabezpečenie práce a stabilizáciu pre istý počet zamestnancov," tvrdí riaditeľ.

V tomto roku privíta návštevníkov kúpaliska zrekonštruovaná a rozšírená recepcia. "Vzhľadom na to, že recepcia neslúži len pre potreby kempingu, v ktorom môže byť až 350 hostí, ale aj na sústredenie tržieb z kúpaliska, ich prepočítavanie, prípravu na transport, bolo nevyhnutné po takej náročnej letnej sezóne prikročiť k jej rozšíreniu." Pracovníci rekreačného zariadenia pokračujú aj v obnove starých drevených chatiek na bungalovy s kompletným vybavením. Po tomto type ubytovania v letných mesiacoch dopyt prevyšuje ponuku, preto je potrebné v týchto investíciách pokračovať. Ďalšími dôvodmi sú fyzická opotrebovanosť starých drevených chatiek, nutnosť ich opráv s vedomím, že dopyt po ubytovaní v nich má klesajúcu tendenciu. Väčšina prác realizovaných za posledných 12 rokov sa, ako uviedol Lacek, zameriavala na vytvorenie čo najlepšieho efektu pre návštevníkov. V ďalších rokoch je ale nevyhnutné pomerne masívne investovať do opráv a údržby infraštruktúry, hlavne do úpravovne a rozvodov bazénovej vody a bazénov.