Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Na podstavci súsošia Cyrila a Metoda v Komárne je dvojjazyčný nápis

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Drozd

Zástupca hnutia Si dôležitý Béla Halász vyjadril presvedčenie, že po spoločnom umiestnení aj maďarského nápisu dvojjazyčnosť na súsoší bude zachovaná i v nastávajúcom období.

Komárno 23. júna (TASR) – Na podstavci súsošia Cyrila a Metoda v centre Komárna sa oddnes nachádza dvojjazyčný, slovensko-maďarský nápis. Umiestnil ho riaditeľ Domu Matice slovenskej Jozef Černek spoločne so zástupcom hnutia Si dôležitý Bélom Halászom.

"Medzi bežnými ľuďmi v Komárne slovensko-maďarské problémy nie sú. Politici veľmi radi vykresľujú aktuálnu situáciu. Ľudia žijú v našom meste spoločne už niekoľko desaťročí. Takmer v každej rodine majú Maďara alebo Slováka a je veľmi ťažké nájsť čisto maďarské alebo čisto slovenské rodiny," konštatoval Černek. Pripomenul, že Matica slovenská do svojich stanov zakotvila, že má vytvárať pocit vlastenectva. "Pokiaľ menšine maďarský názov pomôže k vytvoreniu takého pocitu, nevidím dôvod, prečo by sme informáciu neumiestnili aj v jej jazyku," zdôraznil s tým, že bol by nerád, keby sa socha opäť stala útočiskom pre otváranie národnostnej otázky pred blížiacimi sa voľbami. "Urobím pre to čokoľvek, aby sa socha stala sochou svätcov a nie rukojemníkom nejakých politických snažení," uviedol.

Zástupca hnutia Si dôležitý Béla Halász vyjadril presvedčenie, že po spoločnom umiestnení aj maďarského nápisu dvojjazyčnosť na súsoší bude zachovaná i v nastávajúcom období. "V prípade, že nápis niekto odstráni, budeme hľadať iné riešenie," povedal.