Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Investor začal s výstavbou garáží na levickom sídlisku Vinohrady

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Plánovaná kapacita parkovacieho domu je 214 garáží. Mesačný nájom za garáž sa bude pohybovať od 49 do 75 eur v závislosti od podlažia či vybavenosti garáží.

Levice 12. júna (TASR) – Na levickom sídlisku Vinohrady pribudne nový parkovací dom. Vo štvrtok 11. júna začal súkromný investor, spoločnosť TB-Invest, s.r.o., Levice s výstavbou hromadných garáží na Hlbokej ulici. Počas výstavby je sprístupnená dočasná odstavná plocha s 50 parkovacími miestami na Hlbokej pri vjazde na sídlisko z Družstevnej ulice. Parkovanie na dočasnej odstavnej ploche je bezplatné a obmedzené na dobu určitú do termínu kolaudácie novostavby hromadných garáží. Tá je naplánovaná na koniec tohto roka.

Plánovaná kapacita parkovacieho domu je 214 garáží. Mesačný nájom za garáž sa bude pohybovať od 49 do 75 eur v závislosti od podlažia či vybavenosti garáží. Objekt bude tvorený z jedného podzemného podlažia s vjazdom z Hlbokej ulice a štyrmi nadzemnými podlažiami s vjazdom zo Severnej ulice. Garážový dom bude centrálne uzatvorený vonkajšími prístupovými automatickými bránami ovládanými kartovým systémom. Vstup do objektu bude umožnený výlučne oprávneným držiteľom prístupových kariet. Celý garážový dom bude monitorovaný kamerovým systémom, ktorý bude prístupný cez internet každému užívateľovi. Každý garážový box v garážovom dome bude ešte osobitne uzavretý výklopnou bránou a od susednej garáže ju bude oddeľovať plechová stena. Garážové boxy s vjazdom z Hlbokej ulice budú vyhotovené ako nadštandardné s bránami s elektrickým pohonom.

Parkovací dom by mal vyriešiť problémy s nedostatkom parkovacích miest, ktoré sú podľa koncepcie rozvoja statickej dopravy v meste akútne práve na tomto sídlisku. Koncepciu si dalo vypracovať mesto Levice v roku 2012 českej spoločnosti, ktorá vykonala analýzu skutočného stavu. Vyťaženosť parkovania v Leviciach firma sledovala v marci až máji 2012 osemkrát denne, vrátane nočných hodín. Z tejto analýzy vyplynulo, že najhoršia situácia je práve na Vinohradoch, kde chýba vyše 200 parkovacích miest. Autá v obytných súboroch parkujú na parkoviskách, cestách, chodníkoch, zeleni, tvoria prekážku vozidlám záchrannej zdravotnej služby, požiarnym vozidlám, v niektorých miestach znemožňujú vývoz komunálneho odpadu, čistenie komunikácií, zimnú údržbu. "Na sídliskách došlo k zahusťovaciemu programu, ktorý odkrojil zo zelene, z ciest, chodníkov, a samozrejme, aj z parkovacích miest. Za posledných 15 rokov však pribudlo v meste toľko áut, že situácia sa už v súčasnosti nedá inak zvládnuť ako výstavbou nových parkovacích miest," povedal primátor Levíc Štefan Mišák. Podľa jeho slov je správne, že ľudia budú za parkovanie platiť poplatky. "Parkoviská budú strážené, monitorované kamerovým systémom," povedal.