Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

Hlasovanie v programe Zelené oázy vyhral interaktívny včelín v Nitre

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V rámci grantového programu Zelené oázy bolo v tomto roku celkovou sumou 59.000 eur podporených 24 projektov.

Banská Bystrica 16. marca (TASR) - Víťazom verejného hlasovania grantového programu Zelené oázy sa stal interaktívny včelín Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Spolu s ním bolo podporených aj ďalších sedem projektov z rôznych kútov Slovenska, o víťazovi rozhodovalo vyše 7000 hlasov. TASR o tom informovala Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis.

V rámci grantového programu Zelené oázy bolo v tomto roku celkovou sumou 59.000 eur podporených 24 projektov. Výber 16 z nich mala na starosti odborná hodnotiaca komisia, o ôsmich projektoch sa rozhodovalo vo verejnom online hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo počas februára.

"Do hlasovania posunula odborná komisia osem projektov, vždy jeden z každého kraja na Slovensku, ktorý si medzi sebou rozdelia sumu 21.000 eur. Najvyššiu priazeň od verejnosti si vyslúžila interaktívna včelnica SPU v Nitre a víťazstvom v hlasovaní si zabezpečila finančnú podporu 4500 eur," uviedla programová manažérka nadácie Ľubica Štúberová.

Na druhom mieste vo verejnom hlasovaní skončil projekt Živý Bazén občianskeho združenia (OZ) Živý priestor, na treťom Alej Kniežaťa Laborca OZ Feidias. Nasledovali projekty Komunitná záhrada - Centrum Usmejsa, Ekopark základnej školy Drietoma, Vrchná Hora - Drobný dom, prírodná záhrada Avescentrum vo Vtáčom raji a projekt Pozorujeme život včiel v našom ovocnom sade mesta Lučenec.

Grantový program Zelené oázy funguje už 18 rokov, jeho cieľom je podporovať aktívnych občanov a inštitúcie pri rozvíjaní verejných priestranstiev. Program, ktorého vyhlasovateľmi sú Nádácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft, doposiaľ podporil viac ako 440 projektov po celom Slovensku a prerozdelil sumu viac ako milión eur.