Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Cyklus prednášok v Nitre priblíži život v bývalom Československu

Ilustračná snímka z novembra 1989 Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Týždenný cyklus prednášok Umením k slobode '89 je súčasťou celoslovenského Festivalu slobody, ktorý si v týždni od 11. do 15. novembra rôznymi podujatiami pripomína okrúhle výročie Nežnej revolúcie.

Nitra 12. novembra (TASR) – Prednášky venované životu v totalite i 30. výročiu Nežnej revolúcie prinesie podujatie Umením k slobode '89. Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa bude konať až do konca týždňa.

Vysokoškolskí pedagógovia a vedeckí pracovníci Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie Filozofickej fakulty UKF budú hovoriť so študentmi o živote československej spoločnosti v rokoch 1948 až 1989. „Centrom živých prednáškových blokov je problém vytrácania kolektívnej pamäti, totalita a sloboda, fenomén sledovania, poetika normalizačnej kinematografie, piesne revolučného novembra, detstvo za železnou oponou, estetika socialistického bývania a mnohé ďalšie témy,“ informovali organizátori.

Týždenný cyklus prednášok Umením k slobode '89 je súčasťou celoslovenského Festivalu slobody, ktorý si v týždni od 11. do 15. novembra rôznymi podujatiami pripomína okrúhle výročie Nežnej revolúcie. „Festival sa zavŕši 20. novembra o 18. hodine premietaním celovečerného hraného filmu Balón,“ doplnili organizátori.