Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Cyklotrasu z Nitry do Vrábeľ lemuje aleja oskoruší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednotlivé stromy si pod svoj patronát zobrali rodiny, ktoré ich pomáhali vysádzať a pri koreňoch mohli zanechať odkaz s fotografiou v zapečatených sklenených fľašiach.

Golianovo/Čechynce 6. decembra (TASR) – Cyklotrasu spájajúcu Nitru s Vrábľami krášli niekoľko týždňov aleja z 50 oskoruší. Vysadili ich tam dobrovoľníci z obcí Golianovo a Čechynce z občianskeho združenia (OZ) Ďarmoty. Za svoje úsilie získali cenu najlepšieho projektu 13. ročníka celoslovenského grantového programu Zelené oázy 2019.

Jednotlivé stromy si pod svoj patronát zobrali rodiny, ktoré ich pomáhali vysádzať a pri koreňoch mohli zanechať odkaz s fotografiou v zapečatených sklenených fľašiach. „Oskoruše sú nesmierne dôležité z krajinárskeho pohľadu, no sú to veľmi vzácne a dlhoveké dreviny, pôvodne zo Stredomoria. Sú veľmi odolné voči mrazu, a preto sa uchytili aj v našich podmienkach. Pestujú sa však veľmi dlho a ťažko, a preto sa prvých plodov dočkajú možno len tí najmladší účastníci výsadby o 20 až 30 rokov,“ uviedol manažér programu Milan Hronec.

Za projekt výsadby oskoruší získali dobrovoľníci z programu Zelené oázy 2019 aj finančnú odmenu v hodnote 1000 eur. „OZ Ďarmoty sa venuje obnove a zachovaniu kultúrnych aj pestovateľských tradícií známeho vinohradníckeho regiónu dlhodobo, a preto tieto finančné prostriedky využije na podobné projekty pri postupnej obnove krajiny v jej tradičnom duchu,“ dodal Hronec.