Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

V lokalite Elektrární Mochovce sa uskutoční celoareálové cvičenie

Ilustračné foto, Mochovce Foto: TASR - Henrich Mišovič

Celoareálové cvičenie sa bude vykonávať v súlade s legislatívnymi požiadavkami Vyhlášky ÚJD SR č. 55/2006 o podrobnostiach v havarijnom plánovaní pre prípad nehody alebo havárie.

Mochovce 3. júna (TASR) – Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, uskutočnia vo štvrtok 4. júna celoareálové cvičenie v lokalite Elektrární Mochovce. Cvičenie, ktorého súčasťou je aj skúška sirén v areáli elektrárne, sa bude konať v súlade s harmonogramom havarijných nácvikov a cvičení na rok 2015, informovala hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

Predmetom súčinnostného celoareálového cvičenia bude simulácia vzniku klasifikovanej udalosti (tzv. Núdzový stav na území jadrového zariadenia), vyrozumenie a aktivizácia členov organizácie havarijnej odozvy elektrárne a havarijnej skupiny stavby tretieho a štvrtého bloku, preverenie súčinnosti so zložkami vonkajšej havarijnej odozvy, ako aj varovanie zamestnancov a precvičenie ochranných opatrení vrátane cvičnej evakuácie. Cvičenie vyhlásia reálne akustické signály varovania na území lokality Mochovce. Začiatok oznámi dvojminútový kolísavý tón sirén doplnený o textovú informáciu „Pozor, radiačná udalosť!“, koniec cvičenia bude signalizovať dvojminútový stály tón sirén.

Celoareálové cvičenie sa bude vykonávať v súlade s legislatívnymi požiadavkami Vyhlášky ÚJD SR č. 55/2006 o podrobnostiach v havarijnom plánovaní pre prípad nehody alebo havárie. Obvodné úrady v okolí elektrárne, určené orgány a organizácie boli o cvičení vopred informované.