Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

CINEAMA ponúkne v hlavnej súťaži 87 filmov amatérskych filmárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Celoštátne kolo súťaže amatérskej filmovej tvorby CINEAMA sa v tomto roku uskutoční v priestoroch kina Mlyny Cinemas v Nitre.

Nitra 21. mája (TASR) – Celoštátne kolo súťaže amatérskej filmovej tvorby CINEAMA sa v tomto roku uskutoční v priestoroch kina Mlyny Cinemas v Nitre. Výberová porota do hlavnej súťaže vybrala 87 filmov od štyroch tvorivých skupín a 120 autorov v celkovej dĺžke premietacieho času 576 minút. Návštevníci 24. ročníka súťaže si ich môžu pozrieť od 3. do 5. júna tohto roka, informovala Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska v Nitre, ktoré je organizačným garantom súťaže.

Jej vyhlasovateľom je z poverenia Ministerstva kultúry SR Národné osvetové centrum. Víťazné slovenské filmy budú premietnuté na českej národnej súťaži Český videosalón. Zo snímok ocenených na celoštátnej súťaži CINEAMA bude vytvorená kolekcia, ktorá bude reprezentovať Slovensko na najvyššej medzinárodnej súťaži, 78. svetovom kongrese a festivale UNICA, ktorý sa uskutoční v dňoch 19. – 26. augusta 2016 v rumunskej Sučave.

CINEAMA je trojstupňová postupová súťaž, jediná svojho druhu na Slovensku. Predstavuje najväčšiu koncentráciu slovenskej amatérskej filmovej tvorby a jedinú možnosť jej komplexnej verejnej prezentácie, skonštatovala Smrečková. Autori postupujú so svojimi filmami od okresného cez krajské až po celoštátne kolo, ktoré sa každoročne presúva po celom Slovensku. V tomto roku postúpilo do celoštátneho kola takmer 130 súťažných príspevkov od 172 autorov v celkovej dĺžke 881 minút. Najviac ich postúpilo z Trnavského kraja – 23 filmov od 38 autorov.

Súťažiaci sú rozdelení na tri vekové skupiny do 16 rokov, do 21 rokov a nad 21 rokov. V najpočetnejšej skupine autorov nad 21 rokov sa súťaž uskutoční v šiestich kategóriách: dokument, reportáž, experiment, hraný film, animovaný film, videoklip a minútový film. Súťažné filmy budú posudzovať členovia poroty, vysokoškolskí pedagógovia, odborníci z praxe a aktívni filmoví tvorcovia. V rámci podujatia sa uskutoční aj odborný rozborový seminár, kde sa bude hodnotiť umelecká a technická úroveň, adekvátnosť použitia výrazových prostriedkov, umelecké stvárnenie rôznych autorských zámerov a úroveň  ich technického spracovania v jednotlivých súťažných príspevkoch. Usporiadatelia pripravili aj konzultačné stredisko pre individuálne rozhovory a rozbory prinesených diel. Podujatie bude obohatené o prezentáciu filmov autorov z iných krajín. V rámci nesúťažnej projekcie budú uvedené kolekcie českých filmov a filmy z archívu UNICA, medzinárodnej mimovládnej organizácie pre amatérsky film.