Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Agrokomplex Nitra ponúka kaštieľ v Malante štátu za takmer 960.000 eur

Kaštieľ v Malante Foto: http://www.nitrianskehrnciarovce.sk/

Obchodnú verejnú súťaž vyhlásil štátny podnik 17. decembra minulého roka. Zúčastnili sa jej tri subjekty.

Nitra 20. januára (TASR) – Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, štátny podnik, ponúkne kaštieľ v Malante prostredníctvom Ministerstva kultúry SR štátu za cenu 959.900 eur. Táto suma zodpovedá najvyššej cenovej ponuke vo verejnej súťaži na predkladanie ponúk na kúpu kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Obchodnú verejnú súťaž vyhlásil štátny podnik 17. decembra minulého roka. Zúčastnili sa jej tri subjekty. „Čakáme na odpoveď, či štát využije svoje predkupné právo podľa paragrafu 23 ods. 1 pamiatkového zákona. Ďalšie informácie nezverejňujeme, pretože sa k predmetnej veci zatiaľ nevyjadrilo ani Ministerstvo kultúry SR ani zakladateľ Agrokomplexu, Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR,“ informovalo vedenie podniku.

Agrokomplex, vyhlásil obchodnú verejnú súťaž o najlepší návrh na uzavretie kúpnej zmluvy na predaj národnej kultúrnej pamiatky kaštieľ Malanta a súbor nehnuteľností k nej prislúchajúci v decembri minulého roka. Kaštieľ sa nachádza v katastrálnom území Nitrianske Hrnčiarovce, od Nitry je vzdialený zhruba tri kilometre. Agrokomplex – Výstavníctvo predáva národnú kultúrnu pamiatku ako prebytočný majetok. Návrhy mohli záujemcovia doručiť do 15. januára tohto roka. Kritériom pre posudzovanie súťažných návrhov bola najvyššia ponúknutá kúpna cena. Minimálna cena uvedených nehnuteľností bola podľa znaleckého posudku stanovená na 935.500 eur bez DPH.

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) požiadala premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, aby okamžite zastavili privatizáciu kaštieľa v Dolnej Malante, informoval podpredseda strany Vladimír Chovan. Podľa názoru SNS je privatizácia majetku Agrokomplexu nezákonná a spôsob, akým je vykonávaná, je netransparentný. Celý predaj kaštieľa podľa podpredsedu SNS nesie známky dlhodobo pripravovaného a cieleného predaja. Samotný predaj sa začal tesne pred ukončením volebného obdobia a načasovanie vyhlásenia verejnej súťaže pár dní pred vianočnými sviatkami. V termínoch určených na obhliadku objektu pre prípadných záujemcov na odkúpenie neboli vnútorné priestory kaštieľa sprístupnené.

V rezorte pôdohospodárstva majú podľa Chovana z celospoločenského hľadiska zo zákona tri štátne podniky štatút neprivatizovateľných spoločností, a to Národný žrebčín Topoľčianky, Závodisko Bratislava a Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Ich lukratívny majetok láka podnikateľov "navešaných" na politické strany. Doteraz každá vláda a všetky politické strany ctili existujúci zákonný stav. Aj keď neboli schopné zastaviť prepad poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie, nedovolili si siahnuť na majetok týchto spoločností.