Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

NHL: Tatarov Montreal doma podľahol Pittsburghu

Slovenský hokejista Tomáš Tatar v drese Montrealu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Za Canadiens ešte nenastúpila najnovšia akvizícia Iľja Kovaľčuk.

New York 5. januára (TASR) - Hokejisti Ottawy prehrali v noci na nedeľu v NHL s Tampou Bay 3:5. Domácim Senators nepomohla ani asistencia slovenského obrancu Christiána Jaroša. Dvadsaťtriročný zadák prihral v úvode druhej tretiny v oslabení Chrisovi Tierneymu na otvárací gól zápasu. Celkovo strávil na ľade vyše 12 minút a na konte mal mínusový bod. Jaroš odohral v tejto sezóne dosiaľ päť duelov v profilige s bilanciou 0+2.

V drese Tampy sa ukázal v dobrom svetle Jarošov bratranec Erik Černák, ktorý odohral takmer dvadsať minút. Hoci inkasoval dvojminútový trest, v konečnom zúčtovaní dosiahol tri plusové body, tri zblokované strely a rovnako tri hity. Senators mali zápas dobre rozohraný, po dvoch tretinách viedli 3:2 a v závere siahali aspoň po bode, ale nerozhodný stav zlomil 90 sekúnd pred koncom Tyler Johnson. Ottawa pár sekúnd po jeho zásahu vyrovnala na 4:4, ale kuriózny gól Colina Whitea hlavou rozhodcovia neuznali. "Bola to spontánna reakcia. Puk vyletel vysoko do vzduchu, nevedel som v tej rýchlosti, či platí gól hlavou, tak som to skúsil. Škoda, ale také sú pravidlá, nemôžem sa sťažovať a do budúcna už viem, že to neplatí," povedal White zámorským médiám. Šieste víťazstvo "bleskov" za sebou potvrdil do prázdnej bránky Alex Killorn. Do zostavy Senators sa mal podľa viacerých správ vrátiť Nikita Zajcev, ale ešte sa nestihol dať do poriadku a preto opäť nastúpil Jaroš. Dvadsaťtriročný obranca nastúpil vo formácii s novou akvizíciou "senátorov" z Montrealu Mikeom Riellym.

Boston Bruins pretrhol deväťzápasovú šnúru zápasov, v ktorých sa mu podarilo bodovať. V sobotňajšom zápase NHL prehral na vlastnom ľade s Edmontonom Oilers 1:4. Slovenský brankár domácich Jaroslav Halák, ktorý dostal prednosť pred Fínom Tuukkom Raskom, predviedol úspešných 22 zákrokov. Obranca Zdeno Chára odohral 17:37 minúty a na konte mal dva mínusové body. Okrem toho inkasoval aj dvojminútový trest. Halák odchytal 57 minút a 13 sekúnd, štvrtý gól inkasovali domáci do prázdnej bránky. Hostí potiahli najproduktívnejší hráči súťaže Connor McDavid a Leon Draisaitl. Obaja zaznamenali gól, Draisaitl pridal aj asistenciu. Skóre duelu, v ktorom sa predstavili štyria z piatich najproduktívnejších hráčov NHL, otvoril v presilovke svojim 31. zásahom v sezóne najlepší strelec profiligy David Pastrňák, ale ďalší gól už Bruins nepridali. Na 1:1 vyrovnal v druhej tretine Gaetan Haas, keď potrestal obrovskú chybu Jakea DeBruska. "Bol to darček," pousmial sa Haas. Sedem sekúnd pred druhou sirénou prekonal Haláka z uhla Darnell Nurse a v záverečnej časti skórovali najväčšie hviezdy Oilers McDavid a Draisaitl. Hrdinom kanadského tímu bol brankár Mike Smith, ktorý zneškodnil 35 striel a tešil sa z prvého víťazstva od 23. novembra. "Aj v predchádzajúcich zápasoch sme ukázali dobré veci, ale nehrali sme celých 60 minút. To sme dnes zmenili, nespanikárili sme ani vtedy, keď sme prehrávali a preto sme uspeli," povedal Smith. Pastrňák bodoval v desiatom zápase za sebou, je to najdlhšia aktívna séria v NHL. Chárovi chýbajú tri zápasy k tomu, aby odohral 1000 duelov v drese Bostonu. Halák prehral v riadnom čase prvýkrát od 11. decembra, v sezóne má na konte 9 víťazstiev, 4 prehry v riadnom čase a 5 po predĺžení s priemerom 2,25 gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 92,8%.

Z víťazstva sa netešil ani Tomáš Tatar, jeho Montreal na vlastnom ľade podľahol Pittsburghu 2:3 po predĺžení. Slovenský útočník nebodoval, hoci odohral 20:08 minúty, pripísal si mínusový bod. Za Canadiens ešte nenastúpila najnovšia akvizícia Iľja Kovaľčuk. Ruský útočník by mal debutovať v pondelok proti Winnipegu. Montreal neprežíva dobré obdobie, keď prehral už piatykrát za sebou. "Nie je zábavné prehrávať, ale máme kvalitný tím, sme dobrý kolektív a verím, že to čoskoro zmeníme. Získali sme aspoň bod, je to lepšie ako nič," povedal pre nhl.com útočník Canadiens Max Domi, ktorý zaznamenal asistenciu a natiahol svoju bodovú sériu na deväť zápasov. Oba góly Montrealu strelil Artturi Lehkonen. O víťazstve Pittsburghu rozhodol v "extračase" Brandon Tanev. Domáci protestovali, že brankára Careyho Pricea pred jeho gólom nedovolene atakoval Teddy Blueger, ale videorozhodcovia mali iný názor a gól uznali. Tatar zaznamenal dve strely, päť hitov, ale nebodoval v treťom zápase za sebou.

Toronto využilo domáce prostredie, keď zvíťazilo nad New Yorkom Islanders 3:0. V drese "javorových listov" sa predstavil Martin Marinčin, ktorý absolvoval viac ako 19 minút a bol pri všetkých troch góloch svojho tímu. Maple Leafs bodovali v desiatom zápase za sebou. V bránke Toronta sa zaskvel Michael Hutchinson, ktorý chytil 33 striel a pripísal si prvý shutout v sezóne. "Cítil som sa perfektne. Chalani hrali extrémne tvrdo a vďaka skvelej defenzíve sme im nedovolili dostať sa do veľa šancí," povedal Hutchinson pre nhl.com. Islanders prehrali piaty z posledných siedmich duelov. Marinčin okrem troch plusových bodov zaznamenal aj dva hity, bol to jeho jedenásty duel v tejto sezóne NHL.


Výsledky:

Boston - Edmonton 1:4, Buffalo - Florida 3:2, Columbus - San Jose 2:3, Minnesota - Winnipeg 3:2 pp, Vegas - St. Louis 5:4 pp, Montreal - Pittsburgh 2:3 pp, New Jersey - Colorado 2:5, Ottawa - Tampa Bay 3:5 /Ch. Jaroš za domácich 0+1/, Toronto - New York Islanders 3:0, Arizona - Philadelphia 6:2, Vancouver - New York Rangers 2:1, Los Angeles - Nashville 1:4