Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Černák opäť asistoval, no Tampa prehrala aj 3. zápas s Columbusom

Brankár Tampa Bay Lightning Andrej Vasilevskij (88) a slovenský obranca Erik Černák (81) v akcii. Foto: TASR/AP

Vo štvrťfinále Východnej konferencie tak držitelia druhej voľnej karty Blue Jackets vedú prekvapujúco 3:0 na zápasy a Tampu Bay delí len jedna prehra od vypadnutia zo Stanleyho pohára.

New York 15. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning prehrali v 1. kole play off NHL s Columbusom aj tretí zápas. V noci na pondelok podľahli na ľade Blue Jackets 1:3, keď suverénovi základnej časti nepomohla ani asistencia Erika Černáka.

Slovenský obranca si pripísal asistenciu aj v prvom a druhom vzájomnom dueli, v ktorých Tampa prehrala 3:4 a 1:5. Vo štvrťfinále Východnej konferencie tak držitelia druhej voľnej karty Blue Jackets vedú prekvapujúco 3:0 na zápasy a Tampu Bay delí len jedna prehra od vypadnutia z bojov o Stanleyho pohár.

Blue Jackets položili základ svojho triumfu v druhej tretine, ktorú vyhrali gólmi Matta Duchenea a Olivera Bjorkstranda 2:0. V 45. minúte Černák výbornou prihrávkou našiel pred bránkou českého spoluhráča Ondřeja Paláta, ktorý na dvakrát dostal puk za Sergeja Bobrovského. "Bleskom" sa však vyrovnať nepodarilo. Naopak, záverečnú bodku dal stretnutiu gólom do prázdnej bránky Cam Atkinson. "Som spokojný s tým, ako sme dokázali splniť našu úlohu. Musíme byť však opatrní, ešte nás čaká veľa práce," upozornil tréner Columbusu John Tortorella. Tampe chýbal suspendovaný ofenzívny líder Nikita Kučerov a nastúpila aj bez zraneného švédskeho beka Victora Hedmana. "Kučerov je dôležitá súčasť nášho tímu, najproduktívnejší hráč ligy. Určite bude finalista na zisk Hartovej trofeje. Absencia takého hráča je vždy citeľná, to isté sa týka aj Hedmana. Myslím si však, že sme bojovali," uviedol pre nhl.com tréner Tampy Jon Cooper. Černák bol s časom 22:20 min. tretím najvyťaženejším hráčom svojho tímu, zaznamenal aj plusový bod, dve strely a až šesť bodyčekov, najviac v zápase spoločne s domácim Joshom Andersonom.

Štvrtý duel je na programe v noci na stredu (1.00 SELČ). Columbus, ktorý ako jediný z aktívnych klubov NHL ešte nikdy nevyhral sériu play off, v ňom môže spečatiť svoj postup do konferenčného semifinále. "Naši fanúšikovia si zaslúžia, aby sme dokončili prácu už na domácom ľade. Na tento moment mužstvo dlho čakalo," povedal Duchene. Blue Jackets sú iba druhý tím histórie, ktorý mal v 1. kole takýto náskok proti víťazovi základnej časti, prvým boli v roku 2012 LA Kings, ktorí vtedy vyradili Vancouver v piatich zápasoch.

Rovnakým pomerom ako Columbus vedú svoju sériu vo štvrťfinále Východnej konferencie aj hráči New Yorku Islanders, ktorí ovládli i tretí duel s Pittsburghom. V nedeľu na ľade Penguins triumfovali 4:1. Garrett Wilson síce v 13. minúte poslal domácich "tučniakov" do vedenia svojím premiérovým gólom v play off v kariére, ale švédsky brankár Robin Lehner potom zastavil zvyšných 25 striel a doviedol "ostrovanov" k výhre. "Myslím si, že sme odohrali kvalitný zápas. Každý jeden hráč prispel k víťazstvu, držali sme sa nášho systému a hrali sme naplno. Párkrát nás zovreli, ale ustáli sme ich tlak," spokojne konštatoval Lehner. Penguins sa tešili z otváracieho gólu iba 28 sekúnd, Jordan Eberle a Brock Nelson otočili skóre v priebehu 62 sekúnd. Eberle skóroval aj v treťom zápase série. Hviezdna ofenzíva "Pens" akoby v play off stratila lesk, prvý útok so Sidneym Crosbym a Jakeom Guentzelom je po troch súbojoch stále bez bodu. Islanders môžu o svojom postupe rozhodnúť už v noci na stredu, keď je v Pittsburgu na programe štvrtý zápas (1.30 h.).

Vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie dokázal Winnipeg zvíťaziť na ľade St. Louis 6:3 a znížil stav série na 1:2. Dvoma gólmi sa pod výhru Jets podpísal Kyle Connor. Šesť gólov strelil Winnipeg v zápase play off na ľade súpera len druhýkrát v klubovej histórii. "Konečne sme boli odmenení za našu snahu. Prehrávať v sérii 0:3 na zápasy by už bolo veľmi zlé," vyslovil sa kapitán "tryskáčov" Blake Wheeler. Jeho spoluhráč Patrik Laine sa stal prvým hráčom v histórii celej organizácie Jets/Thrashers, ktorý skóroval v každom z úvodných troch duelov v play off. Winnipeg, ktorý pretrhol sedemzápasovú víťaznú domácu šnúru "bluesmanov", má šancu vyrovnať sériu vo štvrtom zápase v noci na stredu (3.30 h.).

Vlaňajší finalista Vegas Golden Knights otočil stav série so San Jose z 0:1 na 2:1, keď v treťom zápase zdolal doma svojho protivníka 6:3. "Rytieri" sa mohli oprieť o skvelé výkony dvojice Mark Stone - Paul Šťastný, ktorí nazbierali zhodne päť bodov, čo sa v jednom zápase play off dosiaľ žiadnemu inému hráčovi Knights nepodarilo. Stone strelil premiérový hetrik v kariére v play off a pridal aj dve asistencie, Šťastný dvakrát rozvlnil sieť a pri troch góloch asistoval. "Dnes bol v hale riadny hluk. Naši fanúšikovia sa postarali o fantastickú atmosféru a my hráči sme čerpali energiu z hľadiska. Presne o tom je domáce prostredie," povedal syn legendárneho slovenského hokejistu Petra Šťastného. Domáci brankár Marc-Andre Fleury vykryl 25 súperových striel a dosiahol 77. víťazstvo vo vyraďovačke, čím sa vyrovnal Mikeovi Vernonovi na siedmom mieste historického poradia NHL. Štvrtý súboj série je na programe v noci na stredu opäť v lasvegaskej T-Mobile Aréne (4.30 h.).

NHL - 1. kolo play off:


štvrťfinále Východnej konferencie - 3. zápasy:

COLUMBUS BLUE JACKETS – TAMPA BAY LIGHTNING 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Góly:
22. Duchene (Atkinson, Werenski), 29. Bjorkstrand (S. Jones, Texier), 59. Atkinson (Panarin, Harrington) – 45. Palát (Černák, T. Johnson). Brankári: Bobrovskij - Vasilevskij, strely na bránku: 30:31, 19.224 divákov.
/stav série: 3:0/

PITTSBURGH PENGUINS – NEW YORK ISLANDERS 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)
Góly:
13. Wilson (Pettersson, Schultz) – 14. Eberle (Pulock, Barzal), 15. Nelson (Kühnhackl), 51. Komarov (Beauvillier, Filppula), 59. Lee (Filppula, Pelech). Brankári: Murray - Lehner, strely na bránku: 26:36, 18.610 divákov.
/stav série: 0:3/

štvrťfinále Západnej konferencie - 3. zápasy:

ST. LOUIS BLUES – WINNIPEG JETS 3:6 (1:0, 0:3, 2:3)
Góly:
20. Perron (Pietrangelo, Binnington), 42. Tarasenko (Dunn), 54. Steen (Pietrangelo, Edmundson) – 25. Hayes (Perreault, Morrissey), 28. Laine (Trouba, Little), 29. Connor (Wheeler, Laine), 45. Tanev (Copp, Byfuglien), 49. Byfuglien (Copp), 55. Connor (Scheifele). Brankári: Binnington - Hellebuyck, strely na bránku: 29:29, 18.486 divákov.
/stav série: 2:1/

VEGAS GOLDEN KNIGHTS – SAN JOSE SHARKS 6:3 (2:1, 2:0, 2:2)
Góly:
1. Stone (Schmidt, Engelland), 13. Pacioretty (Theodore, Šťastný), 21. Šťastný (Pacioretty, Stone), 37. Šťastný (Stone, Theodore), 41. Stone (Marchessault, Šťastný), 54. Stone (Šťastný, Theodore) – 16. Labanc (Thornton, Sörensen), 45. Couture (E. Karlsson, M. Jones), 46. Meier (Nyquist). Brankári: Fleury - M. Jones, strely na bránku: 40:28, 18.461 divákov.
/stav série: 2:1/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 22:20 0 1 1 +1 2 0
_____________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/