Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Zlaté Moravce dosiahli v Košiciach prvé víťazstvo v sezóne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Košickí futbalisti chceli dokončený štadión pokrstiť víťazstvom a hoci mali v prvom polčase viacero streleckých pokusov, spokojnejší boli po ňom hostia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 27. apríla (TASR) - Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce dosiahli vo svojom 29. zápase prvé víťazstvo v prebiehajúcom ročníku Niké ligy. Na ihrisku FC Košice triumfovali 2:0 v stretnutí 7. kola skupiny o udržanie sa, keď skórovali Marek Kuzma a Adam Brenkus. Zlatomoravčania sú už istí zostupujúci, na konte majú osem bodov. Pre Košičanov znamenala prehra pokles na priebežnú predposlednú priečku tabuľky o skóre za rovnako 24-bodovými Michalovcami.

Duel Košíc so Zlatými Moravcami bol prvý po definitívnom dokončení Košickej futbalovej arény. Tá má už k dispozícii plnú kapacitu pre 12.555 divákov. Cena jej kompletnej výstavby, ktorá sa začala v roku 2018, bola približne 24 miliónov eur.

Košickí futbalisti chceli dokončený štadión pokrstiť víťazstvom a hoci mali v prvom polčase viacero streleckých pokusov, spokojnejší boli po ňom hostia. Domáci Fabuš poslal v 14. minúte loptu tesne nad hornú žrď a po viacerých neúspešných ofenzívnych akciách Košičanov gólovo udreli hostia. Nonikašvili vysunul Kuzmu, ktorý dostal loptu za košického brankára - 0:1.

V 48. minúte hlavičkoval Kružliak do brvna a o 15 minút pridali hostia druhý gól. Brenkus sa dostal k strele v šestnástke, ktorú tečoval Gorosito a brankár Figueiredo nedokázal zareagovať - 0:2. Domáci sa naďalej snažili o kontaktný gól, viackrát si vytvorili sľubnú streleckú pozíciu, ale brankára Richtera ani obranu hostí nedokázali prekvapiť.


Niké liga - 7. kolo skupiny o udržanie:



FC Košice - FC ViOn Zlaté Moravce 0:2 (0:1)

Góly: 22. Kuzma, 59. Brenkus. Rozhodovali: Gemzický - Ferenc, Čajka, ŽK: Suľa, Duga, 9027 divákov.

Košice: Figueiredo - Fabiš, Kružliak, Gorosito, Grajales - Hočko (73. Sovič), Qose (64. Gallovič) - Faško (73. Greššák) - Obounet (63. Moha), Medved, Jones (79. Petrák)

Zlaté Moravce: Richter - Suľa, Gono, Nagy, Jinjolava - Duga - Nonikašvili (87. Drame), Brenkus - Mondek (87. Majdan), Kuzma, Švec (72. Tabatadze)


hlasy:

Ján Kozák ml., tréner FC Košice: "Zápas sme nezvládli. Veľmi zodpovedne sme sa naň pripravovali, nič sme nepodcenili. Vedeli sme, že Zlaté Moravce odohrali veľa dobrých zápasov, hoci ani v jednom nezvíťazili. Dnes rozhodol jediný gól. Pre nás bolo ťažké otáčať stav, keď ste pod tlakom, pretože očakávania boli dnes naozaj veľké, keďže prišlo veľa divákov, ktorých sme chceli potešiť. Inkasovali sme ako prví, potom sme potrebovali impulz, ktorý však neprišiel. Veľmi sme chceli zvíťaziť, ale taký je futbal. Ideme ďalej a budeme bojovať za Košice. Verím, že to zvládneme a zachránime Košice v najvyššej súťaži."

Dušan Uhrin ml., tréner FC ViOn Zlaté Moravce: "Konečne sme zvíťazili. Musím pochváliť hráčov za dodržanie taktiky a bojovnosť. Napriek únave takticky zvládli zápas. Využili sme šance, ktoré sme mali, súper tie svoje nie. Náš brankár bol stopercentný. Na toto víťazstvo sme sa dlho pripravovali. Som rád, že hráči vytrvali v tom, čo stále trénujeme. V nedávnom zápase s Banskou Bystricou sme nemali šťastie, no dnes sme to prelomili."

Marek Kuzma, strelec prvého gólu Z. Moraviec: "Teraz presne vidíme, čo robí hlava. Keď je už všetko takpovediac za nami, tak sme uvoľnenejší a vidíme, že futbal vieme hrať. Hlava je veľmi dôležitá. My sme nezvládli celú sezónu. Dnes bola dobrá naša efektivita, mali sme aj ďalšie príležitosti. Konečne sme aj dobre bránili. Teším sa, že sme to uhrali bez inkasovaného gólu."


ViOn sa dočkal prvého triumfu v sezóne, Kuzma: "Odvrátili sme hanbu"


Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce odvrátili hrozbu sezóny bez jediného víťazstva a domácemu FC Košice znepríjemnili otvorenie štadióna po jeho kompletnej výstavbe. Triumf 2:0 už istému vypadávajúcemu nepomôže, no pre Košičanov to znamenalo komplikáciu v boji o záchranu v Niké lige. "Stále to máme vo svojich rukách, no musíme dať do toho viac než dnes," poznamenal košický obranca Lukáš Fabiš.

Košičania si uvedomovali, že proti najslabšiemu tímu sezóny musia bodovať, aby sa udržali na 10. mieste pred Michalovcami. Tie v piatok zvíťazili nad Banskou Bystricou 2:0, čím sa bodovo vyrovnali Košičanom a vďaka lepšiemu skóre ich preskočili. FC spadol na priebežné 10. miesto znamenajúce účasť v baráži a nezdvihol sa z neho ani po zápase so Zlatými Moravcami. Naopak, zverenci Jána Kozáka ml. treťou domácou prehrou za sebou nepotešili vyše 9000-tisíc fanúšikov, ktorí sledovali súboj v premiére Košickej futbalovej arény po jej dokončení. "Chápem, že fanúšikovia boli nespokojní. Výkonom sme im nepridali na nálade, ten zápas sme si prehrali sami. Je to o to väčšia škoda, že sa to udialo pred takou kulisou. Mrzí nás to, musíme to odčiniť v ďalších zápasoch," uviedol Fabiš.

Košičania nedokázali prekvapiť defenzívu súpera a z tromi strelami, ktoré smerovali na bránu (z celkových 13), si poradil brankár Patrik Richter. ViOn hrozil najmä z brejkov a keď sa v prvom polčase ujal vedenia, bol na koni. V 22. minúte sa najskúsenejší hráč hostí Marek Kuzma presadil zblízka, keď využil prihrávku za obranu a lopta sa po jeho pokuse z ostrého uhla dokotúľala za bránkovú čiaru. Po hodine hry sa ujala aj strela Adama Brenkusa, ktorý pôvodne figuroval ako autor gólu. Loptu však za domáceho brankára tečoval Nicolas Gorosito a napokon je druhý gól Zlatomoravčanov uvedený ako vlastný. "Pred zápasom sme si hovorili, že hra Zlatých Moraviec nezodpovedá tomu, koľko majú bodov. Teraz už majú rozviazané nohy, ale to nás neospravedlňuje. Musíme zachrániť ligu pre Košice. Dnes nám k víťazstvu chýbalo veľa vecí, musíme si to zanalyzovať. Každý z nás vie, aká je situácia. To, čo sa nedávno podarilo nám v Trenčíne (víťazstvo 2:1), teraz vyšlo Michalovciam. Musíme správne zareagovať na situáciu," poznamenal Fabiš. Tímy odohrajú do konca sezóny ešte tri zápasy. Košičanov čakajú stretnutia v Banskej Bystrici a Skalici, po ktorých odohrajú záverečný duel ročníka na domácom ihrisku proti Michalovciam.

Po víťazných zápasoch zvyčajne nasleduje mohutný pokrik v šatni, no emócie hráčov Zlatých Moraviec boli oveľa miernejšie. Z prvého triumfu, ktorým odvrátili hrozbu sezóny bez víťazstva, však mali radosť. "Bola by to veľká hanba, takže sme radi, že sme sa tomu vyhli. Je to výborný pocit znovu zvíťaziť, hoci to už prišlo neskoro. Aj taký je futbal. Dúfam, že ešte nejaký zápas v sezóne vyhráme. Asi nám vyhovujú takéto pekné štadióny a kulisa. Takto by to malo vyzerať na každom futbale," uviedol strelec prvého gólu Kuzma. Podľa stredopoliara Karola Mondeka bolo na hre hostí vidno, ako veľa robí hlava a skutočnosť, že už je o postavení tímu v tabuľke rozhodnuté. "Teraz, keď je už všetko za nami, sme uvoľnenejší a vidíme, čo robí hlava. Košice mali nejaké šance, no my sme dnes dobre bránili," poznamenal Mondek, ktorý reagoval aj na vyše 9-tisícovú kulisu: "V Košiciach je krásny štadión. Klobúk dolu pred takou návštevou, hneď sa hralo inak."