Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vypovedal posledný z obžalovaných sýkorovcov, cíti sa nevinný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Sýkorkám obžaloba kladie za vinu nielen účasť na starých vraždách, ale aj pokus o vraždu, všeobecné ohrozenie a nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Banská Bystrica 22. októbra (TASR) – Posledný z obžalovaných členov zločineckého gangu sýkorovci, Martin B., prezývaný Rus, vypovedal v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. V súčasnosti si odpykáva 23-ročný trest za iné trestné činy. V procese, v ktorom jeho bývalý šéf Róbert L. alias Kýbel a ďalší sýkorovci čelia obžalobe zo starých vrážd vrátane likvidácie východoslovenského bosa Róberta Holuba, sa cíti byť nevinný.

"Sýkorkám" obžaloba kladie za vinu nielen účasť na starých vraždách, ale aj pokus o vraždu, všeobecné ohrozenie a nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Proces sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení za múrmi Ústavu na výkon trestu v Banskej Bystrici.

Za vraždu Holuba sú súdení Róbert L., Jozef R., Alojz K., Ladislav B. a Martin B. Na Holuba sa najprv strieľalo na pumpe v Košiciach 22. septembra 1997, následne v istom bratislavskom hoteli koncom septembra, napokon ho usmrtili v nemocnici na Kramároch 5. októbra 1997.

"Nemám s tým nič spoločné, nezúčastnil som sa na tom. Viem o tom len z počutia. Strelcom v hoteli aj v nemocnici mal byť Jozef R., mal prezývku Čapica. Zúčastnil som sa na viacerých trestných činoch aj vraždách, priznal som sa k nim, nemám dôvod teraz klamať, cítim sa nevinný," vypovedal v utorok Martin B.

Takisto vraj len z počutia vie, že Holuba, s ktorým sa osobne nepoznal, mali zavraždiť pre údajné spory s niekdajším bosom banskobystrického podsvetia Mikulášom Černákom, ktorý si dnes odpykáva doživotie.

V úvode procesu, začiatkom októbra, svoje vyhlásenie o nevine tlmočili i ďalší obžalovaní, Ivan C., zvaný Vinco, ktorý sedí na doživotie za staré mafiánske vraždy z rokov 1998 a 1999, rovnako Alojz K., prezývaný Lojzo Čistič, Ladislav B. a Juraj H. Bývalý šéf zločineckej skupiny sýkorovci na doživotie odsúdený Róbert L. označil žalobu za nedôvodnú, vypovedať odmietol. Obžalovaný Jozef R., ktorý dostal u nás doživotie a je vo väzení v Maďarsku, požiadal o konanie v neprítomnosti.

"Obžaloba bola podaná na sedem obžalovaných pre deväť skutkov. Jeden sa týka nedovoleného ozbrojovania a zvyšné buď priameho usmrtenia osôb alebo pokusu o ich usmrtenie a všeobecného ohrozenia. Vzhľadom na rozsah tohto hlavného pojednávania sme úplne na začiatku. Dnes vypovedal posledný z obžalovaných, budú nasledovať výpovede svedkov," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa neho v období, keď sa začala spolupráca s niektorými obvinenými zo skupiny, sa našiel ich zbrojný arzenál, ktorý sýkorovci mali podľa výpovedí používať na páchanie závažnej trestnej činnosti, najmä vrážd.

"Je to rozsiahly arzenál, ktorý bol na dvoch miestach - v Podunajských Biskupiciach v Bratislave a na Záhorí. Rozsah bol značne veľký, jednak čo sa týka zadržaného streliva, ručných zbraní, automatických pušiek či granátov a trhavín. Bolo tam zhruba 85 kilogramov plastických trhavín rôzneho typu. Samotné znalecké skúmanie trvalo niekoľko mesiacov," reagoval prokurátor, ktorý v úvode procesu čítal 313-stranovú obžalobu takmer tri hodiny.