Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Antidopingová agentúra vyzvala na vyšetrovanie čínskych plavcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa austrálskeho denníka The Daily Telegraph mali plavci pozitívne testy na zakázaný trimetazidín, ktorý sa používa pri liečbe choroby srdca.

New York 2. mája (TASR) - Americká antidopingová agentúra (USADA) vyzvala na nezávislé vyšetrovanie dopingového prípadu 23 čínskych plavcov. Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) zároveň obvinila z toho, že v tejto afére nie je transparentná.

WADA koncom apríla zverejnila dokument, v ktorom vysvetľuje svoje postupy v prípade plavcov, ktorí súťažili na OH v Tokiu aj napriek pozitívnym dopingovým testom. Podľa USADA však materiál obsahuje "polopravdy a samoúčelné argumenty". "Ako dlho sa ešte musíme pozerať na to, ako WADA tancuje okolo pravdy a vyhýba sa všetkej zodpovednosti? Reagujeme na požiadavky športovcov na vytvorenie skutočne nezávislého vyšetrovania s účasťou nestranných odborníkov," citovala z vyhlásenia USADA agentúra DPA.

USADA ďalej uviedla, že neschopnosť WADA informovať o prípade týždne pred olympiádou v Tokiu sa dá opísať ako snaha zakrývať skutočnosť. "Keby nebolo odvážnych informátorov a reportérov, ktorí tento prípad právom priviedli na svetlo sveta, tak by všetko zostalo zo strany WADA ututlané. Aby sme očistili športovcov a dosiahli férovosť v športe, musíme dostať skutočné odpovede, zabezpečiť zodpovednosť za akékoľvek zlyhania a zaistiť, aby vo WADA prebehla ozajstná reforma," dodala USADA.

Podľa austrálskeho denníka The Daily Telegraph mali plavci pozitívne testy na zakázaný trimetazidín, ktorý sa používa pri liečbe choroby srdca. Kontrolou neprešli v tréningovom kempe niekoľko mesiacov pred štartom OH 2020 v Tokiu, ktoré museli pre pandémiu koronavírusu napokon odložiť o rok. Čínski antidopingoví úradníci však zistili, že vzorky spadajú pod štatistiku nepriaznivých analytických nálezov (AAF). Nakoniec označili vzorky za pozitívne ako výsledok kontaminácie. Plavcov očistili od dopingových previnení a neudelili im žiadne tresty.

Reportéri ďalej tvrdili, že WADA aj Medzinárodná plavecká federácia (WA) vedeli o pozitívnych nálezoch, no obe organizácie sa stotožnili s výkladom čínskych úradov. WADA už skôr uviedla, že publikované informácie sú podľa nej "zavádzajúce", zatiaľ čo Čína ich označila za falošné. WADA tiež koncom apríla požiadala, aby prípad posúdil nezávislý prokurátor a uviedla, že do krajiny vyšle audítorov, aby zistili, v akom stave je momentálne čínsky antidopingový program. Tridsaťčlenná plavecká výprava Číny získala v Tokiu dokopy šesť medailí, z toho tri zlaté.