Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Urbancová: Na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky NS SR nemám dôvod

Podpredsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Jarmila Urbancová. Foto: TASR - Marko Erd

Urbancová v stanovisku tvrdí, že nikdy nemala žiaden kontakt - elektronický ani osobný - s kriminálne závadovými osobami ani s osobami z takzvaných mafiánskych zoznamov.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila Urbancová nevidí dôvod, aby zo svojej funkcie odstúpila. Vyplýva to z jej stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Urbancová v stanovisku tvrdí, že nikdy nemala žiaden kontakt - elektronický ani osobný - s kriminálne "závadovými" osobami ani s osobami z takzvaných mafiánskych zoznamov. "V prípade bývalého asistenta NS Vladimíra Sklenku som vychádzala z informácií, že ide o dlhoročného vzorného policajta s previerkou Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý napriek krátkej praxi sudcu dostal dôveru od bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej viesť jeden z najdôležitejších súdov na Slovensku. Nemala som vedomosť a nemohla som ani predpokladať, že ide o osobu, ktorá udržiava kontakty a známosti so 'závadovými' osobami," tvrdí Urbancová s tým, že sa cíti ľudsky zneužitá, podvedená a oklamaná.

"Absolútne vylučujem, že by som kedykoľvek zneužila funkciu podpredsedníčky NS a sudkyne v rozhodovacej činnosti. Na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky nemám žiaden dôvod," vyplýva z jej stanoviska. Ako doplnila, to, že je spomínaná v komunikácii tretích osôb za dôvod na odstúpenie nepovažuje.

Desať sudcov NS SR v utorok vyzvalo Urbancovú, aby odstúpila z funkcie. Vo výzve sa uvádza, že Denník N 21. októbra zverejnil ďalšiu časť komunikácie z trestného spisu obžalovaného Mariana K., z ktorej vyplynuli závažné podozrenia zo zneužívania funkcie podpredsedníčky NS SR a sudkyne v rozhodovacej činnosti. Sudcovia považujú za neakceptovateľné, aby pri takýchto podozreniach na čele NS SR stála osoba, ktorej spôsobilosť na výkon funkcie podpredsedníčky bola zverejnením týchto podozrení vážne spochybnená.