Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rusko sľúbilo Afrike podporu v oblasti hospodárstva i bezpečnosti

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pózujú pred rozhovormi v rámci summitu Rusko-Afrika 23. októbra 2019 v Soči. Foto: TASR/AP

Obchod s africkými krajinami podľa ruského prezidenta Putina za obdobie posledných piatich rokov narástol viac než dvojnásobne.

Soči 24. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu otvoril v meste Soči na brehu Čierneho mora prvý summit Rusko-Afrika, informovala agentúra DPA. Popri summite sa v Soči koná aj hospodárske fórum.

"Verím, že je plne v našich silách v období najbližších štyroch piatich rokov minimálne zdvojnásobiť objem obchodu," povedal Putin na plenárnom zasadnutí summitu. Obchod s africkými krajinami podľa neho za obdobie posledných piatich rokov narástol viac než dvojnásobne.

Približne tretina tohto objemu je výsledkom obchodných vzťahov s Egyptom, uviedol Putin počas stretnutia s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Rusko podľa Putina takisto africkým krajinám poskytne pomoc v boji proti terorizmu a ďalším hrozbám, uviedla agentúra TASS.

Kremeľ podľa DPA očakával, že na dvojdňovom summite sa zúčastnia lídri väčšiny afrických krajín. Pozvanie na vrcholnú schôdzku podľa TASS prijalo najmenej 40 lídrov afrických krajín.

Rusko sa v posledných rokoch snaží posilniť svoje postavenie v oblasti Blízkeho východu prostredníctvom zapojenia sa do občianskej vojny v Sýrii a pokusmi sprostredkovať rokovania medzi izraelskými a palestínskymi lídrami.