Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Povstalci húsíovia začali súdny proces s 10 zadržiavanými novinármi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodné ľudskoprávne skupiny a novinárske organizácie opakovane húsíov vyzvali, aby desiatich mužov prepustili.

Saná 9. decembra (TASR) - Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok začali súdny proces s desiatimi novinármi, ktorých v hlavnom meste krajiny Saná zadržiavajú od roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na právnika novinárov.

"Proces sa uskutočnil bez toho, aby upozornili obhajcu alebo príbuzných zadržiavaných žurnalistov," uviedol vo vyhlásení obhajca novinárov Abdul Básit Ghází a súdny proces označil za nespravodlivý.

Medzinárodné ľudskoprávne skupiny a novinárske organizácie opakovane húsíov vyzvali, aby desiatich mužov prepustili. Zadržiavajú ich od roku 2015 na základe obvinení zo spolupráce s koalíciou vedenou Saudskou Arábiou.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v apríli vyzvala húsíov, aby novinárov prepustili, písala agentúra Reuters. Novinárov v decembri 2018 oficiálne obvinili z viacerých trestných činov vrátane špionáže a napomáhaniu koalícii. Podľa AI ich mučili a v prípade usvedčenia zo špionáže im hrozí trest smrti.

Niektorí z novinárov pracovali pre médiá spojené s politickou stranou, ktorá nesúhlasí s vládou húsíouv.

Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Húsíov podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu.