Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

P. Pellegrini: Slovensko má východnú hranicu chránenú výborne

Na snímke hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom 22. októbra 2019. Foto: TASR - Roman Hanc

Pellegrini v súvislosti s ochranou východnej hranice spomenul i momentálne zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie za hranicami Európskej únie.

Vyšné Nemecké 22. októbra (TASR) – Východná hranica Slovenska je podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) chránená výborne, nemusíme sa obávať ani prípadnej ďalšej vlny nelegálnej migrácie. Vyhlásil to v utorok počas kontroly slovensko-ukrajinskej hranice.

"Tak ako je chránená schengenská hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou, je chránená máloktorá hranica schengenského priestoru," povedal počas brífingu po kontrole oblasti schengenskej hranice s tým, že aj v súčasnosti sa ďalších desať kilometrov tejto hranice vybavuje najmodernejšími technológiami.



Pellegrini v súvislosti s ochranou východnej hranice spomenul i momentálne zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie za hranicami Európskej únie. "Vzhľadom na vojenské aktivity na území Sýrie môžeme čeliť do budúcna opäť nejakému zvýšenému tlaku nelegálnej migrácie, a preto je dôležité, aby sme mali uistenie, že naša východná hranica je tesná, nie sú v nej žiadne diery a cez našu krajinu si nikto nebude otvárať nejakú novú migračnú cestu, ktorou by húfne chcel pašovať ľudí do krajín západnej Európy," vyjadril sa premiér.

Na snímke kontrola automobilu na hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom 22. októbra 2019.
Foto: TASR - Roman Hanc


Doplnil, že ochrana slovensko-ukrajinskej hranice je našou povinnosťou i záväzkom voči partnerom v schengenskom priestore a že ju v prípade potreby máme kapacity posilniť.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po kontrole slovensko-ukrajinskej hranice vyslovila presvedčenie, že tretie evaluačné schengenské hodnotenie dopadne dobre aj tento rok. "Ukončíme ho kontrolou pozemnej hranice a vzdušného priestoru," povedala s tým, že výslednú správu z hodnotenia bude mať rezort na stole do konca roka. "Očakávame, že bude veľmi pozitívna pre Slovensko," uviedla.