Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Notársky a Exekučný poriadok sa upraví v disciplinárnych konaniach

Ilustračné foto Foto: TASR

Novelou sa majú tiež rozšíriť prípady predstavujúce výnimku z povinnosti notára zachovávať mlčanlivosť.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Rozhodnutia v disciplinárnych konaniach notárov a exekútorov bude môcť v prípade verejného záujmu napadnúť správnou žalobou aj minister spravodlivosti. Vyplýva to z novely Notárskeho a Exekučného poriadku, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Novelou sa majú tiež rozšíriť prípady predstavujúce výnimku z povinnosti notára zachovávať mlčanlivosť.

Podľa schválených zmien v Notárskom poriadku už notár nebude musieť zachovávať mlčanlivosť pri poskytnutí informácií o notárskej činnosti orgánom vykonávajúcim dohľad a osobám oprávneným iniciovať disciplinárne konanie.

Všetci účastníci disciplinárneho konania tiež budú mať možnosť domáhať sa prostredníctvom správnej žaloby preskúmania rozhodnutia disciplinárneho orgánu. Účastníkom konania je disciplinárne obvinený, ktorým môže byť notár alebo exekútor, a tiež navrhovateľ, čiže osoba oprávnená iniciovať disciplinárne konanie.

Podľa novej právnej úpravy bude môcť minister spravodlivosti podať správnu žalobu "v tých prípadoch, v ktorých nie je navrhovateľom disciplinárneho konania, ak na jej podaní existuje verejný záujem".

Novelou sa v Notárskom poriadku vypustí jednoročná subjektívna lehota na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania, ktorá je podľa ministerstva neefektívna. Objektívna trojročná lehota na podanie disciplinárneho návrhu má zostať zachovaná.