Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Nezamestnanosť v Česku bola v novembri najnižšia za 23 rokov

Na snímke pohľad z Astronomickej veže v Klementíne na Staromestský orloj v Prahe, archívna foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nízku nezamestnanosť aj naďalej ovplyvňuje priaznivý stav českej ekonomiky.

Praha 9. decembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v Česku predstavovala v novembri 2,6 %, čo je rovnaká úroveň ako v októbri. Medziročne klesla o 0,2 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Úrad práce ČR. Bez práce tak v novembri bolo najmenej ľudí za 23 rokov.

Podľa úradu, na ktorý sa odvolal server novinky.cz, nízku nezamestnanosť aj naďalej ovplyvňuje priaznivý stav českej ekonomiky. Ako povedala riaditeľka Úradu práce ČR Kateřina Beránková, v nadchádzajúcich mesiacoch však bude nezamestnanosť v súvislosti s ukončovaním sezónnych prác a pracovných úväzkov na dobu určitú pravdepodobne stagnovať, prípadne mierne vzrastie.

"Nezamestnanosť v Česku je skutočne extrémne nízka. V problematických okresoch na severe Čiech alebo v Sliezsku už nie je také náročné zohnať prácu, ako to bolo predtým," povedala pre novinky.cz ekonómka a riaditeľka spoločnosti Bondster Jana Mücková. Podľa nej sa dá povedať, že Česko sa blíži k stavu takzvanej plnej zamestnanosti, pretože v ekonomike nie je možné docieliť nulovú nezamestnanosť.