Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

L. Praženková a M. Kosová sa vzdali členstva v Komisii Súdnej rady

Lenka Praženková, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady vznikla po tom, ako Národná kriminálna agentúra zaistila viacero mobilných telefónov bratislavských sudcov.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Lenka Praženková a Marcela Kosová sa vzdali členstva v päťčlennej Komisii Súdnej rady SR. Urobili tak na utorkovom zasadnutí. Dôvodom sú informácie, že sa zúčastnili na zabíjačke, na ktorej bol aj Marian K. Kosová bola predsedníčka komisie, Praženková je na čele Súdnej rady. Kontakty s Marianom K. odmietajú.

"Na žiadnej zabíjačke s Marianom K. som nebola. Nepoznám ho, išla som na neformálnu spoločenskú udalosť advokátskej kancelárie," povedala na rokovaní Kosová.

Aj Praženková tvrdí, že Marian K. je pre ňu cudzia osoba. "Nepoznám ho, neprišla som tam na jeho pozvanie. Nemala som v tom čase rozhodovaciu činnosť," povedala Praženková. Organizátora spoločenskej akcie sa, ako tvrdí, pýtala, aký okruh osôb pozýva. Mal ju ubezpečiť, že je to akcia pre odborné kruhy.

"Keď sa táto osoba ocitla v priestore, cítila som sa nepríjemne a vzdialila som sa z tejto akcie," doplnila Praženková v súvislosti s účasťou Mariana K. na akcii. Praženková si myslí, že konala v súlade s etickými pravidlami.

Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady vznikla po tom, ako Národná kriminálna agentúra zaistila viacero mobilných telefónov bratislavských sudcov v súvislosti s vyšetrovaním trestných činov prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a podplácania.

Hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Veronika Müller pripomenula, že komisia vznikla s cieľom zváženia ďalšieho postupu Súdnej rady vo veci týkajúcej sa sudcov, u ktorých boli vykonané zaisťovacie úkony.