Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Johnson: Ak parlament neschváli harmonogram, do Vianoc budú nové voľby

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér sa usiluje pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra.

Londýn 22. októbra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok v Dolnej snemovni parlamentu povedal, že ak poslanci neschvália harmonogram legislatívneho procesu, vláda stiahne návrh vykonávacieho zákona z programu rokovania zákonodarného zboru a vypíše nové voľby, ktoré by sa mali konať ešte pred Vianocami. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak bude parlament znovu hlasovať za odklad tým, tým že neodhlasuje návrh programu a EÚ ponúkne odklad do 31. januára, tak návrh stiahneme, parlament nebude mať už nijaký program a zabezpečíme, aby sa do Vianoc konali voľby," povedal britský premiér.

Johnson sa usiluje pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra. Ešte predtým však parlament musí vysloviť súhlas s vládnym návrhom vykonávacieho zákona, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami brexitu previedol do britského práva. Následne však poslanci budú hlasovať o harmonograme prerokúvania tohto zákona, ktoré by malo prebehnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Novú dohodu o brexite musí ešte schváliť Európsky parlament.