Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Dôvera investorov v eurozóne v máji vzrástla

V sobotu 4. mája 2024 za hmlou nad poľami na okraji nemeckého Frankfurtu vidno budovy bankovej štvrte. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v máji 2024 zvýšil na -3,5 bodu z aprílových -5,9 bodu.

Frankfurt nad Mohanom 6. mája (TASR) - Investorom v eurozóne sa v máji 2024 zlepšila opäť nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, už siedmy mesiac po sebe. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu renomovaného inštitútu Sentix. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v máji 2024 zvýšil na -3,5 bodu z aprílových -5,9 bodu. To je jeho najväčšia hodnota od februára 2022.

Prieskum ďalej odhalil, že čiastkový index súčasnej situácie v eurozóne tento mesiac vzrástol o 2 body na -14,3 bodu, zatiaľ čo čiastkový index očakávaní investorov v eurozóne stúpol o 2,8 bodu na 7,8 bodu.

Ani v Nemecku už prieskum nezistil negatívne očakávania v ekonomike, prvýkrát od marca 2022, skonštatoval Sentix, aj keď pripustil, že najväčšia ekonomika eurozóny je naďalej "slabá".