Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav

M.R.Štefánik

Festival Astrofilm je venovaný spomienke na M. R. Štefánika

V prvý festivalový večer premietnu v priestoroch kultúrno-spoločenského centra Fontána aj film o Štefánikovi z roku 1935 a uskutoční sa beseda Od vojaka po generála s členmi Klubu generálov SR.

Na Bradle vybudujú infobod v celkovej sume takmer 240.000 eur

Podľa projektu bude objekt infobodu plniť v rámci areálu mohyly úlohu zázemia na úrovni zodpovedajúcej významu pamätníka.

M. Lajčák ocenil prácu riaditeľov slovenských inštitútov v zahraničí

Slovenské inštitúty v zahraničí sa nachádzajú v Berlíne, Budapešti, Moskve, Paríži, Prahe, Ríme, Varšave a vo Viedni. V oblasti kultúry je hlavným partnerom Ministerstvo kultúry SR.

Výstava Bonjour Monsieur Stefanik približuje matrice nájdené na Tahiti

Ako uviedol kurátor výstavy Miro Procházka zo Šarišskej galérie v Prešove, deväť Gauguinových novotlačí sa podarilo Šarišskej galérii získať kúpou v roku 1967.

Témou 15. ročníka literárnej súťaže rezortu obrany je M. R. Štefánik

Žáner súťažných príspevkov je ľubovoľný, je však potrebné dodržať rozsah 400 až 500 slov, formát dokumentu a uviesť požadované údaje spolu so súhlasom na ich spracovanie.

Štefánikov príbeh vyrozpráva dobrodružný trikový film Cesta do nemožna

Cesta do nemožna sa odohráva naprieč kontinentmi, paradoxne však štáb za lokáciami nikde necestoval, všetky scény sa nakrúcali v štúdiu pred zeleným pozadím a s minimom rekvizít.

Pri Paríži začali s realizáciou Pamätnej izby M. R. Štefánika

Otvorenie prízemia s dočasnou výstavou v reprezentačnej sále Urania (ochrankyňa hvezdárov) bude zároveň začiatkom projektu prvej stálej expozície venovanej M. R. Štefánikovi za hranicami Slovenska.

Výstava Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia

Výstavný projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia začlenenia územia Slovenska do štátu, v ktorom sa Slováci prvýkrát angažovali v pozícii štátotvorného národa.

Vláda zasadne pri príležitosti ukončenia Roku M. R. Štefánika

Pred rokovaním sa predseda parlamentu SR Andrej Danko, premiér Peter Pellegrini a ministri zúčastnia na slávnostnom nástupe príslušníkov Ozbrojených síl SR pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR.

K soche M. R. Štefánika v Trnave by mal pribudnúť pomník 1. ČSR

Ide o čierny kamenný podstavec zhruba meter vysoký, na ktorom je vygravírovaná mapa pôvodnej ČSR, vrátane Zakarpatskej Ukrajiny, uviedol vedúci odboru kultúry a športu TTSK Peter Kadlic.

Slovenská filharmónia uvádza mimoriadny koncert k Roku M. R. Štefánika

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jozef Chabroň) a sólisti vystúpia pod taktovkou slovenského dirigenta Olivera Dohnányiho.

Štefánik: Výstavu na Bratislavskom hrade plánujú otvoriť v októbri

Komplexný výstavný a expozičný projekt dokumentujúci život diplomata, politika, vojaka i vedca je súčasťou spomienkových aktivít v rámci Roka M. R. Štefánika.

Pred sto rokmi vojaci obsadili Petržalku a A. Hlinka odišiel do Paríža

Pozrite sa s nami na to, čo sa stalo pred sto rokmi.

Medzinárodné letecké dni SIAF odvysiela RTVS v nedeľu na Jednotke

Tohtoročné podujatie je venované dvom významným udalostiam - 100. výročiu úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika a 75. výročiu Slovenského národného povstania.

Štefánik bude mať bustu v Spojených štátoch

Hoci Štefánik pôsobil najmä v Európe - v Taliansku, vo Francúzsku a v Rusku -, významné rokovania absolvoval aj v Spojených štátoch.

Z. Čaputová položila veniec pri pamätníku M. R. Štefánika v Paríži

Prezidentka SR vyzdvihla Štefánikov odkaz aj pri stredajšom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci.,aktualizované 

Kopanice v kroji predstavili v rodisku M. R. Štefánika kultúru regiónu

V Múzeu M. R. Štefánika sa uskutočnili scénické prehliadky s postavami z jeho života. Špeciálnou sekciou bol fotokútik s malou požičovňou kompletných krojov.

V Košariskách bude podujatie k výročiu narodenia Štefánika

Program sa začne o 9:30 h slávnostnými bohoslužbami v miestnom evanjelickom kostole a bude pokračovať pri Štefánikovom rodnom dome.

V Partizánskom pribudli makety Mohyly na Bradle a Bratislavského hradu

Autorom miniatúr, ktoré sú zhotovené v mierke 1:50, je umelec Otakar Ruček.

V Thurzovom dome v Banskej Bystrici sa vydajú po stopách Štefánika

Na prednáške bude spolu s návštevníkmi hľadať odpoveď na otázku, ako sa zo Štefánika stal národný hrdina.

OBRAZOM: V Ríme si uctili Štefánika a mužov, ktorí pomohli vzniku ČSR

Teraz. sk vám prináša fotografie zo spomienkového dňa na veľkého hrdinu slovenskej histórie M. R. Štefánika.

Čerešne na Bradle majú svojich symbolických vlastníkov

Čerešňu za 60 eur si mohol zakúpiť ktokoľvek počas mesiacov apríl a máj.

J. Banáš získal za Štefánika slovenskú nobelovku

Som pozitívne dotknutý, dostať cenu, ktorú získali veľké mená slovenskej literatúry Milan Rúfus, Rudo Sloboda, Pavel Vilikovský, Anton Hykisch, Anton Baláž, povedal pre TASR J. Banáš.

V Ríme otvorili výstavu o M. R. Štefánikovi

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina, ktorej kurátorom je Pavol Demeš, zobrazuje sochy a busty venované M.R. Štefánikovi.

V Berlíne otvorili dvojvýstavu o Štefánikovi

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina s názvom Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze, predstavuje sochy, busty a pamätné miesta venované Štefánikovi.

Stefanik trail štartuje na Bradle, bežcov bude možné sledovať online

Trať pretekov jednotlivcov, dvojíc a štafiet v horskom behu sa končí pri Štefánikovej soche na nábreží Dunaja v Bratislave.

VIDEO: V myjavskom múzeu sprístupnili výstavu o M. R. Štefánikovi

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

Úmrtie generála si v Poprade pripomenú dramatizovaným pásmom

V úlohách Štefánika a jeho otca sa predstavia Jozef Košický a František Majerský. Deti so Základnej školy v Spišskej Sobote sa podľa režisérky vynikajúco zhostili postáv Štefánikových súrodencov.

V myjavskom múzeu bude sprístupnená výstava o M. R. Štefánikovi

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

Výstava v nitrianskej Synagóge mapuje život generála Štefánika

Panely priblížia i Štefánikovo detstvo, vedeckú prácu, či úspešnú diplomatickú kariéru.

VIDEO: V Spišskej Belej čoskoro odhalia sochu M. R. Štefánika

Autorom návrhu modelu novej sochy bol akademický sochár Štefan Hudzík. Sochu z hliníka s výškou 2,3 metra však vzhľadom na jeho náhle úmrtie zhotovil výtvarník a sochár Peter Kolčák.

Prezident A. Kiska odovzdal bojové zástavy piatim vojenským útvarom

Prezident SR pripomenul, že nadväzuje na tradíciu, ktorá sa začala 24. mája 1918 na Benátskom námestí v Ríme, kde taliansky premiér odovzdal M. R. Štefánikovi bojovú zástavu československých légií.

Historik M.Kšiňan: Štefánik si nedával pred seba malé projekty

V knihe sa nachádzajú kópie historických dokumentov, ktoré si čitateľ môže vybrať a pozrieť.

Pamätník Štefánika osadia pred Okresný súd v Poprade až na budúci rok

Ešte bývalé vedenie pritom malo zámer odhaliť pamätník pri príležitosti stého výročia vzniku Československej republiky, respektíve teraz v máji ako pamiatku na sté výročie úmrtia M. R. Štefánika.

Pamiatke M. R. Štefánika je venovaná Noc múzeí a galérií v Seredi

Popri prednáškach mestské múzeum pripravilo na Noc múzeí a galérií o 18.00 h koncert Československého komorného dua, predstavia sa český huslista Pavel Burdych a slovenská klaviristka Zuzana Berešová.

J. Božik: Často nedoceňujeme význam Milana Rastislava Štefánika

Predsedu Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika mrzí, že sa Štefánik nemal šancu zapojiť do budovania 1. Československej republiky.

SERIÁL: Impozantná socha Štefánika v Trebišove vydržala len 13 rokov

Socha spodobovala Štefánika vo vojenskej uniforme a kabáte s rukami na dôstojníckej šabli. Autorom bol vtedy mladý slovenský sochár F. Gibala, ktorý so svojím návrhom uspel v celoštátnej súťaži.

Za II. svetovej vojny mala B. Bystrica sochu Štefánika, dnes iba busty

V meste pod Urpínom nesie meno Štefánika nábrežie pri Hrone a kedysi generála pripomínali i skokanské mostíky nesúce jeho meno.

Noc múzeí a galérií v Košariskách bude patriť M. R. Štefánikovi

Na 13.00 h je pre návštevníkov pripravená scénická prehliadka s názvom Cestujme v čase s Milanom Rastislavom Štefánikom.

SERIÁL: Štefánikovu sochu sa stále nepodarilo vrátiť do centra Košíc

Autorom podoby Štefánika bol akademický sochár Jozef Pospíšil, socha bola odhalená 5. mája 1929.