Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Všetky krásy Európskej únie pod jednou strechou

Český orloj Foto: IN EU Playful Exhibition

Za symbolmi a monumentmi starého kontinentu už nemusíte cestovať.

Bratislava 27. novembra (OTS) - Chcete si posedieť v pravej maďarskej čárde so slamenou strechou alebo sa odfotiť pod Eiffelovou vežou? Prípadne si užiť jazdu na bicykli a roztočiť pri tom ramená holandského veterného mlyna? Môžete, a to vďaka jedinečnej interaktívnej výstave, ktorá nám chce pripomenúť význam Európskej únie.

Organizátori výstavy IN EU Playful Exhibition chcú hravou a interaktívnou formou poukázať na to, aký význam má Európska únia pre náš každodenný život a aké bezpečie pre nás znamená. Aby sme nezabudli na puto, ktoré spája jednotlivé národy, súdržnosť, ktorá medzi nimi panuje a bezproblémové cestovanie bez hraníc. Osloviť plánuje najmä najmladších Európanov, ich rodičov a školy. „Myšlienka výstavy sa zrodila ešte v januári. Od začiatku sme vedeli, že chceme ísť cestou interaktívneho vzdelávania s prvkami tradičných kultúrnych a umeleckých hodnôt spoločnej Európy. Sme radi, že sa naša predstava stretla so záujmami Shopping Palace Zlaté Piesky, ktoré má s edukačnými výstavami bohaté skúsenosti,“ hovorí autor výstavy Peter Tréger.
Holandský mlyn
Foto: IN EU Playful Exhibition

Najväčším benefitom pre návštevníkov výstavy IN EU Playful Exhibition je jej interaktivita. Každú členskú krajinu bude reprezentovať symbol, ktorý je so životom v nej úzko spojený. Návštevníci sa tak môžu napríklad tešiť na päť metrov vysokú Eiffelovu vežu, holandský veterný mlyn, fínsku saunu či jadranskú loď. „Jednotlivé exponáty budú mať nie európsku, ale hneď svetovú premiéru. Svetlo sveta uzrú vôbec po prvýkrát. Nádych jedinečnosti im vdýchli ruky slovenských umelcov zo Spiša, napríklad umelecký stolár Peter Vaľko či výtvarník Jaroslav Čech,“ približuje Tréger.
Rakúsky klavír
Foto: IN EU Playful Exhibition

A ako bude vyzerať interaktivita v praxi? Organizátorom výstavy záležalo na tom, aby si jej návštevníci mohli jednotlivé prvky a exponáty privlastniť, prijať za svoje. „Z toho dôvodu sme zvolili myšlienku učenia sa a poznávania v praxi. Od záujmu návštevníkov bude tiež závisieť aj život daného exponátu. Vrtule veterného mlyna sa nezačnú krútiť, ak im energiu nedodá človek. Piano nebude hrať Mozartove skladby, ak návštevník neprejde popri ňom. Navyše, pri každom vystavenom kuse bude zobrazený jedinečný QR kód, po načítaní ktorého sa návštevník dozvie viac informácií o danej krajine a o tom, čo vidí. Napríklad aj prostredníctvom obľúbenej hry meno – mesto – zviera – vec,“ pokračuje spoluautor myšlienky Peter Tréger.

Výstava, bude inštalovaná v priestoroch nákupného centra na Zlatých Pieskoch v Bratislave od 19. novembra. „Myšlienka expozície, ktorú bude tvoriť až 23 exponátov, zložených z 10-tisíc častí, nás zaujala najmä svojím posolstvom a tým, že chce interaktívnou a zábavnou formou priblížiť život v Európskej únii. Už neraz sme hostili výstavy určené deťom alebo školám, zakaždým sa nám to osvedčilo. Radi totiž prispievame nielen k prehlbovaniu vedomostí nenásilnou formou, ale aj k šíreniu mieru. Tak ako táto výstava,“ povedala Petra Podkonická, marketingová koordinátorka zo Shopping Palace Zlaté Piesky.

Zvolenú formu osvojovania si poznatkov oceňuje aj popredná detská psychologička Mária Tóthová – Šimčáková. „Spojenie vedomostí, poznatkov a emočného zážitku je tak silné, že dieťa sa začne o danú vec zaujímať aj v prípade, ak predtým záujem neprejavovalo. Na základe názorných príkladov si môžu deti osvojiť aj dianie, ktoré neprebieha priamo v ich tesnej blízkosti, ale napríklad aj za hranicami mesta či štátu, v ktorom žijú. Rodičia sa dnes navyše často spoliehajú na to, že všetko, čo sa dieťa potrebuje o svete naučiť, sa naučí v škole. To je pravda, avšak oveľa viac si odnesie vďaka zážitku so svojím rodičom alebo starým rodičom. Rodičia by preto nemali takéto spoločné voľnočasové aktivity zanedbávať, najmä v tom prípade, ak sa daná problematika v rodinnom kruhu rozoberá.“

Ani jeden z nás, či už rodič alebo učiteľ, by preto nemal zabúdať, že to budú naše deti, ktoré budú v únii žiť a prispievať k jej rozvoju. Čím skôr si osvoja to najlepšie zo spoločnej Európy, tým lepší vzťah k nej budú mať.