Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Vojna policajtov vráti divákov na východné Slovensko divokých 90. roko

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Drsná filmová novinka, zachytávajúca divokú atmosféru 90. rokov na východe Slovenska a mafiánske gangy kryté tajnými dohodami so Slovenskou informačnou službou, udrží divákov v napätí 150 minút.

Bratislava 1. februára (TASR) - Do slovenských kín vstupuje vo štvrtok Vojna policajtov. Akčný thriller nakrútil režisér Rudolf Biermann podľa knižnej predlohy Arpáda Soltésza Hnev. Príbeh filmu sa odohráva v 90. rokoch hlavne na východnom Slovensku. "Ale mapuje skôr to, čo sa ťahá dodnes, a to je vojna v silových zložkách. Nenápadná, nevypovedaná vojna, nemyslím, že sa v nej dnes nejako výrazne strieľa, ale je veľa vecí, ktoré verejnosti nikto nevysvetlí," povedal pre TASR Biermann.

Upozornil na policajtov zdržujúcich sa v zahraničí, tvrdiacich, že sú prenasledovaní a žiadajúci o politický azyl, policajtov pravidelne sa meniacich, vyhadzovaných z práce, idúcich do penzie. "A deje sa to vždy s výmenami politických garnitúr. O niečom to svedčí, ale samozrejme, všetko sú to iba veci, ktoré sa dozvedáme z otvorených zdrojov. Uvidíme, nakoľko sa ukáže, či film nejakým spôsobom ukázal, kde bol zárodok toho, čo trvá až dodnes," poznamenal Biermann. Známy filmový producent už podľa Soltészovej knihy nakrútil politický thriller Sviňa, ktorý spolurežíroval s Marianou Čengel Solčanskou.

Drsná filmová novinka, zachytávajúca divokú atmosféru 90. rokov na východe Slovenska a mafiánske gangy kryté tajnými dohodami so Slovenskou informačnou službou (SIS), udrží divákov v napätí 150 minút. "Dávid proti Goliášovi - asi tak by sa dal opísať boj, ktorý povedie kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotársky policajný operatívec. Prostredie Mika vyformovalo tak, aby nikomu neveril," približuje CinemaArt SK snímku a jej hlavného hrdinu, ktorému je pridelený systému "neposlušný" partner Igor Molnár (Juraj Loj). S Mikym sú si v mnohom podobní. "Sú súčasťou mechanizmu, ktorý chcú zmeniť, pretože ich viac nebaví chytať zločincov, ktorí budú na druhý deň prepustení - aj s usvedčujúcimi dôkazmi," naznačuje distribučná spoločnosť.

Podľa Biermanna príbeh apeluje na to, ako je stále dôležité pripomínať si dobu, v ktorej sme žili. "A zároveň tak priblížiť minulosť dnešným a budúcim generáciám," uzatvára režisér a producent.

Akčný thriller Vojna policajtov mal veľkolepú premiéru v košickej Steel Aréne (27. 1.), kde si film pozrelo vyše 4000 divákov. Bratislavská premiéra sa konala v utorok (30. 1.) v troch sálach jedného z multiplexov v hlavnom meste.