Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V Partizánskom do ovzdušia vypustili stratosférický balón JULO2

Počas letu trvajúceho niekoľko hodín sa balón dostane do výšky, v ktorej prevládajú extrémne podmienky.

Partizánske 14. apríla (TASR) - V Partizánskom dnes predpoludním vypustili stratosférický balón JULO2 pomenovaný po známom slovenskom humoristovi, hercovi a spisovateľovi Júliusovi Satinskom. Jeho poslaním je urobiť najrôznejšie merania vo výške niekoľko desiatok tisíc metrov a zaregistrovať domény zákazníkov spoločnosti WebSupport.

Počas letu trvajúceho niekoľko hodín sa balón dostane do výšky, v ktorej prevládajú extrémne podmienky. "V týchto miestach je už 99 percent atmosféry Zeme dávno pod nami. Naša technika musí zniesť extrémne mrazy okolo mínus 50 stupňov Celzia a kozmické žiarenie," povedal líder projektu, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš.

Okrem zaregistrovania domén otestujú vo vesmírnych podmienkach aj niekoľko súčiastok Slovenskej akadémie vied (SAV). Keď balón dosiahne potrebnú výškovú úroveň, odpojí sa od neho sonda, ktorá následne pristane na padáku späť na Zem. Vtedy začína druhá etapa, vyhľadávanie dopadnutej sondy na základe údajov prijatých rádiovo počas letu.

"Máme tam niekoľko senzorov, sú to klasické ako teplota, vlhkosť, tlak, a máme tam aj meranie radiácie," podotkol Kapuš. Okrem nameraných dát sa organizátori tešia aj na najrôznejšie snímky, ktoré urobia kamery. Jedna z nich je pomenovaná podľa slovenského vedca Jozefa Murgaša, rodáka z Tajova pri Banskej Bystrici, ktorý pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova.