Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

V Moskve vydražia Brežnevov vodičský preukaz

Leonid Iľjič Brežnev, archívna snímka. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Vodičský preukaz s evidenčným číslom AAK No. 000077 je vo vynikajúcom stave.

Moskva 6. novembra (TASR) - Vodičský preukaz sovietskeho vodcu Leonida Brežneva na riadenie všetkých druhov vozidiel, ktorý mu bol vydaný v roku 1976, ide do dražby. Jeho výkričná cena je 1,35-1,5 milióna rubľov (približne 20.000 eur), uviedla tlačová služba aukčného domu Litfond. Aukcia sa bude konať 14. novembra v Moskve.

Ako v stredu uviedla agentúra Interfax, spolu s Brežnevovým vodičským preukazom sa bude dražiť aj bloková knižka, v ktorej sa mali zaznamenávať prípady porušenia pravidiel cestnej premávky.

Oba dokumenty boli vydané 10. decembra 1976 - krátko pred Brežnevovými 70. narodeninami. Podľa Litfondu šlo zrejme o dar k sviatku od vtedajšieho sovietskeho ministra vnútra Nikolaja Ščelokova.

Vodičský preukaz s evidenčným číslom AAK No. 000077 je vo vynikajúcom stave. Oba doklady sú laminované.

Aukčný dom vo svojej tlačovej správe spresnil, že doklady sa našli vo vidieckej rezidencii, ktorá bola svojho času pridelená na využívanie Brežnevovi. Veci po ňom odtiaľ vysťahovali po roku 1991, keď túto "daču" pridelili vtedajšiemu primátorovi Moskvy Gavriilovi Popovovi.

Litfond oznámil, že medzi draženými predmetmi budú aj tri listy napísané poetkou Annou Achmatovovou i niekoľko diel básnika Alexandra Puškina vydaných ešte za jeho života. V ponuke je i prvé vydanie menej známeho románu Výrastok od Fiodora Dostojevského - ide o zberateľskú raritu, ktorej výkričná cena je 750.000 - 800.000 rubľov (vyše 10.000 eur).