Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Magazín

O konflikte i odcudzení. V kinách je Starý dub od režiséra K. Loacha

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film rozpráva príbeh o dedine na severovýchode Anglicka, kde sa zatvorila baňa a ľudia sa cítia odrezaní od systému.

Bratislava 10. mája (TASR) - Sociálne kritický film Starý dub z dielne tvorivého dua britského režiséra Kena Loacha a scenáristu Paula Lavertyho vstúpil vo štvrtok (9. 5.) do kín. Snímku, ktorá sa na minuloročnom festivale v Cannes uchádzala v hlavnej súťaži o Zlatú palmu, prináša do celoslovenskej distribúcie spoločnosť Film Europe.

Rozpráva príbeh o dedine na severovýchode Anglicka, kde sa zatvorila baňa a ľudia sa cítia odrezaní od systému. Mnoho mladých ľudí odišlo a kedysi prosperujúca a hrdá komunita sa snaží udržať staré hodnoty nažive. Rastie však hnev, odpor a nedostatok nádeje. Domy sú lacné a dostupné. "Vďaka tomu je dedina ideálnym miestom pre sýrskych utečencov, ktorých Británia v posledných rokoch prijala. Ako budú prijatí Sýrčania? A aká bude budúcnosť poslednej zostávajúcej krčmy v dedine, Starého duba?" približuje film distribučná spoločnosť.

"Je o konflikte, deprivácii a odcudzení," opisuje snímku Ken Loach. Britský režisér a držiteľ dvoch Zlatých paliem má za sebou viac ako päť dekád filmografie. Vo svojej tvorbe upriamuje pozornosť na životy každodenných hrdinov zápasiacich s politickým či spoločenským útlakom. Súčasne dokazuje, že aj kritický sociálny realizmus môže obsahovať momenty krásy a ľudskosti. "V tomto príbehu znie silná ozvena nádeje," dodáva dvorný scenárista režiséra Paul Laverty.