Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Skupina Inekafe oslávi 25 rokov na scéne dvoma symfonickými koncertmi

Vratko Rohoň, líder skupiny Inekafe. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Inekafe, teda líder Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis, pripravujú turné od mája 2019 a dali si záležať aj na technickej vybavenosti koncertov.

Bratislava 9. januára (TASR) - Skupina Inekafe oslavuje 25 rokov na hudobnej scéne. Kultová bratislavská kapela si pre fanúšikov pripravila dva veľkolepé symfonické koncerty 15. januára v Bratislave a 17. januára v Prahe. TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

„Koncerty budú obrovské so všetkým, čo k tomu patrí. Budú v najväčšom priestore, v akom sme kedy hrali. V Bratislave to bude Národné tenisové centrum, v Prahe Fórum Karlín. Zahrá s nami 40-členný orchester z Prahy, k nemu sme povolali na posilnenie mohutnosti refrénov aj 20-členný zmiešaný spevácky zbor Tirnavia z Trnavy a klaviristu Prela, ktorý je známy z kapely Fermata. Dokopy teda bude na pódiu aj s dirigentom 65 ľudí,“ uviedol pre médiá líder kapely Vratko Rohoň.

Inekafe, teda líder Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis, pripravujú turné od mája 2019 a dali si záležať aj na technickej vybavenosti koncertov. „Budeme mať to najlepšie, čo sa v Česku a Slovensku dá zohnať, najväčšie pódium v histórii spolu s doplnením o svetlá a LED-ky. Najväčšia bomba bude však zvuk. Objednali sme si Meyersound, čo je značka najlepších aparatúr na svete, u nás ju má len niekoľko zvukových firiem. Je to niečo ako Rolls Royce v rámci zvukových aparatúr,“ dodáva Vratko.

Kapela aktuálne skúša so symfonickým orchestrom, doteraz sa pracovalo na aranžmánoch a spevoch. Fanúšikovia sa na koncertoch dočkajú aj veľkých hitov Ružová záhrada, Kašovité jedlá, Ráno či Právo na šťastie. „Veľkú väčšinu z nich zahráme, lebo sa harmonicky hodia na tento typ aranžmánu. Vybrali sme však aj skladby, ktoré doslova vykvitnú v tejto forme a neboli vždy hrávané na koncertoch, Bude to obrovská lahôdka pre našich fans. Príkladom bude skladba Ako sa máš?,“ upresňuje Rohoň.

Skladby pre symfonický koncert zaranžoval český talentovaný mladý skladateľ Lukáš Sommer. „Keď nám poslal prvé demá, okamžite nám nabehli zimomriavky na koži a slzy do očí. Bolo to niečo ako Piráti z Karibiku, čiže na ten veľký filmový štýl. Okamžite sme pochopili, že toto je cesta, ktorá touto formou povedie, naše skladby do toho najvyššieho poschodia hudby. Bude to VIP lóža ľudského hudobného kumštu spojeného s našimi piesňami. Veľmi sa na to tešíme,“ doplnil líder kapely.

Skupina Inekafe vznikla v roku 1995 ako jedna z garážových kapiel v Bratislave na Prístavnej ulici. Dnes má na konte sedem radových albumov, dve výberovky, jedno live DVD a viac ako 100.000 predaných nosičov. Úspešná kapela odohrá ročne viac ako sto koncertov po Slovensku aj Česku a už roky patrí medzi headlinerov letných festivalov. Zatiaľ posledný radový album Nevhodný typ je z roku 2015. Posledný úspešný singel vyšiel v roku 2017 na výberovke 22 svetelných rokov a volá sa Sínus dopadu.

„Deväťdesiate roky, garáž a drina. To je to, čo nám dalo základ. Potom prišli prvé koncerty, demáče a albumy. Pekne tehlička po tehličke. Žiadne superstar ani talenty. Vďaka poctivej drine a srdcu sme stále tam, kde sme,“ uzatvára Vratko Rohoň.