Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Alergici sa nepotešia, oteplenie prinieslo veľký nárast peľu v ovzduší

Bez popisu Foto: TASR/František Iván

Výrazné oteplenie v januári vyvolalo v teplejších oblastiach skoré kvitnutie liesky.

Banská Bystrica 21. marca (TASR) - Prudké oteplenie v závere uplynulého týždňa prinieslo na Slovensku so sebou aj enormný nárast peľu v ovzduší.

Kým ale v Banskej Bystrici v sobotu, 17. marca dominoval silne alergizujúci peľ liesky a jelše, v Bratislave to bol slabšie alergizujúci peľ tisovitých - cyprusovitých drevín a peľ topoľov.

"Najvyššie koncentrácie peľu liesky zaznamenala Banská Bystrica a to 1185 peľových zŕn v metri kubickom  vzduchu a peľ jelše namerali všetky monitorovacie stanice (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Trnava, a Žilina) v koncentrácii 809 peľových zŕn v metri kubickom  vzduchu," uviedla pre TASR Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

V Bratislave koncentrácie peľu tisovitých-cyprusovitých dosiahli neuveriteľných 9567 peľových zŕn v metri kubickom  vzduchu a peľ topoľov v nedeľu vystúpil na 650 peľových zŕn v metri kubickom  vzduchu. Druhové spektrum peľu na území Slovenska sa rozšírilo o peľ jaseňa a vŕby, zvýšili sa aj koncentrácie peľu brestu. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.


Oteplenie najviac pocítia alergici

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo/Brynjar Gauti
Prognózy na tento týždeň tiež neveštia pre alergikov nič dobré.

Vyššie denné teploty urýchľujú nástup kvitnutia aj ostatných drevín, takže sa dajú predpokladať vysoké hladiny peľu v ovzduší aj v nasledujúcich dňoch.

Peľová sezóna jelše a liesky pokračuje na severe Slovenska, na ostatnom území už prešla svojim maximom. Postupne budú narastať koncentrácie peľu drevín zo skupiny cyprusovité-tisovité aj na ostatnom území SR, pribúdať bude i peľ jaseňa, brestu, topoľov a vŕb.

Podľa Lafférsovej sa dá tiež predpokladať skorší nástup peľovej sezóny brezy s vyššími koncentráciami jej peľu. Môže sa tiež urýchliť prvé kvitnutie tráv z čeľade lipnicovitých a tým aj skorší nástup ich peľovej sezóny.


Netypická sezóna

Tohoročná peľová sezóna bude dosť netypická, pretože je poznačená veľkými výkyvmi teplôt už od začiatku roka. Výrazné oteplenie v januári vyvolalo v teplejších oblastiach skoré kvitnutie liesky, na strednom a severnom Slovensku boli v tom období veľmi výdatné snehové zrážky a nižšie teploty, takže tu ku kvitnutiu liesky v takom rozsahu nedošlo.

Prudké ochladenie v závere januára zastavilo kvitnutie liesky na juhu Slovenska a prinieslo alergikom úľavu. Opätovné kvitnutie nastúpilo spolu s oteplením v závere februára. Aj keď na horách je stále veľa snehu a nočné teploty ešte sem tam klesajú pod nulu, v ovzduší sa už vyskytujú spóry plesní a peľ drevín – prvých jarných alergénov.