Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Prezidentom Európskej spoločnosti pre katolícku teológiu bude Lichner

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový prezident chce posilniť kvalitný teologický výskum, sieťovať vedcov a vytvárať vzťahy aj tam, kde ešte neexistujú – napríklad s Bieloruskom či Ruskom.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Novým prezidentom Európskej spoločnosti pre katolícku teológiu (ESCT) sa stal dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Miloš Lichner. Do funkcie nastúpil počas teologického kongresu o nádeji, ktorého sa v Bratislave zúčastnilo zhruba 240 účastníkov. TASR o tom informoval koordinátor komunikácie pre kongres Matúš Demko.

Lichner vo funkcii nahradil Marie-Jo Thielovú zo Štrasburgu. Nový prezident chce posilniť kvalitný teologický výskum, sieťovať vedcov a vytvárať vzťahy aj tam, kde ešte neexistujú – napríklad s Bieloruskom či Ruskom. Okrem návštev lokálnych sekcií ESCT Lichnera čaká aj pravidelná návšteva všetkých dikastérií a kongregácií Rímskej kúrie.

"Na Slovensku máme ešte stále pozitívnu skúsenosť s cirkvou, čo sa budem usilovať priniesť do výkonu môjho predsedníctva na najbližšie dva roky,"
vysvetlil Lichner. Nový prezident európskych teológov chce taktiež upriamiť pozornosť na zodpovednosť cirkvi k životnému prostrediu. "Kniha Genezis hovorí, že Boh dal človeku na starosti Zem, aby sa o ňu staral a aby ju stvárňoval. My na Slovensku alebo v Európe akoby sme si ani nevážili, že keď otočíme kohútik, máme čistú pitnú vodu. Ekológia je súčasťou kresťanského života. Kresťan musí mať zodpovednosť za svet, ktorý je stvorený Bohom a Boh nám ho dal, aby sme sa oň starali," priblížil Lichner s tým, že ekologické správanie je súčasťou zdravej katolíckej spirituality.

Teologický kongres sa začal v hlavnom meste 28. augusta a vyvrcholil v sobotu.