Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Preventívne prehliadky zubov si ľudia nechávajú na poslednú chvíľu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf komory zubných lekárov pripomenul, že čistý zub sa nekazí. Predpokladom zdravých zubov je aj včasná a pravidelná prevencia.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Preventívne prehliadky zubov si Slováci nechávajú na poslednú chvíľu. Časovo však nie je možné preventívnu prehliadku vykonať za pár minút, preto zubní lekári zostávajú dlhšie v ambulanciách a snažia sa maximálne vyjsť v ústrety pacientom. Pre TASR to povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Priznal, že nápor zo strany občanov v posledných mesiacoch je vysoký. Preto sa podľa jeho slov stáva, že nie všetkým je z kapacitných dôvodov preventívna prehliadka vykonaná. "K zubnému lekárovi je potrebné objednať sa na preventívnu prehliadku skôr, odporúčame po letných prázdninách," skonštatoval Moravčík s dôvetkom, že kvalita zdravia človeka nie je len v rukách lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale na jej tvorbe sa musí podieľať každý sám.

Na druhej strane priznáva, že komoru "nepotešili" štatistické údaje za rok 2018 o výkonoch zubného lekárstva spracované Národným centrom zdravotníckych informácií. "V roku 2018 zaznamenali ambulancie zubnolekárskej starostlivosti 6.002.839 návštev, čo sa v podstate nelíši v porovnaní s rokom 2017, kedy v evidencii mali 4.934.556 pacientov. Jeden evidovaný navštívil ambulanciu priemerne 1,29-krát za rok," priblížil Moravčík s tým, že s pribúdajúcim vekom sa počet preventívnych prehliadok u Slovákov znižuje.

Šéf komory zubných lekárov pripomenul, že čistý zub sa nekazí. Predpokladom zdravých zubov je aj včasná a pravidelná prevencia. SKLZ preto pripomína, že s ňou treba začať od narodenia. "Nevyhnutné je vytváranie návykov starostlivosti o chrup od útleho veku. Sme si vedomí, že práve vzdelávanie o ústnom zdraví je slabým miestom v uvedomení si jeho významu, preto komora počas roka organizuje podujatia zamerané na edukáciu detí materských a základných škôl o význame ústnej hygieny s praktickým nácvikom čistenia zubov a o správnej výžive," uzavrel Moravčík.